Jenny Rissveds utmanar herrelien: ”Nervös och pirrig” Foto: Bildbyrån

Jenny Rissveds gör som Annika Sörenstam – utmanar herrarna

Uppdaterad
Publicerad

I helgen gör Jenny Rissveds en Annika Sörenstam – utmanar herrarna.

Hon gör det i premiären av Sverigecupen i landsvägsscykling på Kinnekulle.

– Det blir en stor utmaning, jag är nervös och pirrig, säger Jenny Rissveds till SVT Sport.

Jenny Rissveds är mest känd för att utmana de allra bästa damerna i mountainbike, där hennes främsta merit är OS-guldet från Rio de Janeiro 2016.

I helgen gör hon något helt annat. Hon utmanar den svenska herreliten – men i landsvägsscykling.

– Framförallt gör jag det för att loppet är längre och klungan blir större. Det blir en häftig utmaning och det känns både nervöst och pirrigt. Jag tror det är viktigt att våga utmana sig och hoppas även att jag kan inspirera andra att göra det, säger Jenny Rissveds till SVT Sport.

”Det känns häftigt”

Det finns flera historiska exempel på damidrottare som utmanat herrar. Det allra mest kända är så klart Annika Sörenstam, som 2003 blev den första kvinnan att spela på herrarnas PGA-tour och tävlingen The Colonial.

– Annika hade jag faktiskt inte koll på men jag när jag beslutade mig för att köra den här tävlingen fick jag höra att Susanne Ljungskog också hade gjort det. Det känns så klart häftigt att gå lite i deras fotspår, fortsätter hon.

Och formen är bra, berättar hon. Rissveds har gått i från den vegetariska och veganska kost som hon av etiska skäl haft sedan 2017.

– Jag känner mig väldigt bra. I fjol var jag förkyld mycket och efter att jag bytt kost har det blivit bättre, så jag känner mig stark. Det känns inte helt bra eftersom jag tycker det är bedrövligt hur djuren behandlas men min elitkarriär måste gå först och jag äter bara närproducerat kött.

MER OM RISSVEDS: Vem är Jenny Rissveds? (7 septemper 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jenny Rissveds blev Sverige första kvinnliga cyklist att vinna OS-guld när hon vann mountainbike cross-country i Rio 2016. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.