Jenny Rissveds efter världscupsegern i Schweiz i augusti. Foto: TT

Jenny Rissveds: ”Jag bara grät och grät och grät”

Uppdaterad
Publicerad

2019 har varit året när OS-mästarinnan Jenny Rissveds lämnat depressionen bakom sig och tagit sig tillbaka till världstoppen.

I en lång intervju med Dagens Nyheter berättar 25-åringen om den omtumlande resan.

– Jag blev verkligen jättejätteglad och jag bara grät och grät och grät när jag kände att jag klarar det här, säger hon till DN.

I augusti vann Rissveds en världscuptävling för första gången sedan OS-guldet 2016. Tårarna rann.

– För två år sedan ville jag inte leva och nu står jag som vinnare. Jag vill bara säga till alla, ge inte upp, sade hon i en känslosam intervju.

Nu berättar cykelstjärnan för Dagens Nyheter om kampen för att bli frisk.

Hon beskriver segern i Schweiz i somras som ett ”jättejättestort steg”. Att hon återigen lyckades pressa sig så långt.

”En känsla jag hade saknat”

– Jag vet att när jag får ut min fulla kapacitet så kommer jag att vara där framme, oavsett om jag vill eller inte. När jag bara kunde finna mig i det, så kände jag mig så himla stark och jag kunde fortsätta och fortsätta och fortsätta och kunde tömma kroppen helt. Det var en känsla jag hade saknat, säger hon till DN.

– Jag har fått ett sådant kvitto på att jag inte behöver se mig själv som deprimerad och en person som lider av psykisk ohälsa längre, för jag har bevisat att jag inte gör det längre. Det är en frihetskänsla. Det har varit helt fantastiskt.

Hela intervjun går att läsa i Dagens Nyheter här.

Arkiv: Jenny Rissveds: ”För två år sen ville jag inte leva” (11 augusti 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.