Jenny Rissveds tävlar i mountainbike-VM i Kanada – ett lopp som sänds i SVT. Foto: TT Nyhetsbyrån

SVT sänder Jenny Rissveds lopp i mountainbike-VM

Uppdaterad
Publicerad

Idag tävlar Jenny Rissveds i mountainbike-VM i Kanada och SVT sänder loppet i SVT Play med start 18.10.

Jenny Rissveds har sedan comebacken i våras haft en stigande formkurva och för tre veckor sedan vann hon världscuptävlingen i Lenzerheide.

Nu väntar VM i Mont-Sainte-Anne, norr om Quebec, som alltså sänds direkt i SVT.

– Vi är glada att vi med kort varsel kan gå in och sända den här tävlingen, särskilt nu när Jenny Rissveds på senare tid kommit tillbaka och presterat imponerande resultat, säger SVT Sports projektchef Max Bursell.

Har sitt team på plats

Rissveds, som kämpat sig tillbaka från en utmattningsdepression, har hela sitt team med sig på plats.

– Hela teamets mål just nu är att hon ska fortsätta må bra och vara så harmonisk som hon är nu, oavsett prestation, säger managern Johan Elliot.

Förhandsfavorit utan press

Fredrik Kessiakoff, som själv har ett VM-brons i bagaget och som senare i höst tillträder som förbundskapten, är gästexpert i SVT Sports sändning. Han har själv tävlat i Mont-Saint-Anne. Väderleksrapporten säger regn under fredagen, men enligt prognosen ser det ut att bli bra väder imorgon.

– Banan är tekniskt utmanande och kan bli väldigt svår om det är regn. Det passar Jenny bra. Hon är ju en av de mest tekniska åkarna i världscupcirkusen, säger Kessiakoff till SVT Sport

– Det har varit en otrolig säsong och att glädjande att hon är tillbaka på den här nivån. Comebacken var enormt bra när vi såg att hon redan i första loppen klättrade genom fältet. Nu föll hon tillbaka i det loppet, men sedan har hon närmat sig den yttersta toppen för varje lopp. Och så blir det sedan också en vinst. Det är en kometcomeback.

– Jag skulle säga att hon är förhandsfavoriten på VM och det säger jag utan att lägga press på henne. Vad hon än gör är det succé med tanke på den här säsongen och comebacken, fortsätter han.

På en bra plats i livet

Med tanke på att det är en comebacksäsong säger Fredrik Kessiakoff så här om de förhoppningar som mountainbikepubliken nu har:

– Jenny verkar vara på en bra plats i livet. Hon har en trygg organisation runt sig och får åka på VM med den supporten som varit med henne den här säsongen. Hon har förutsättningar att göra någon jättebra. Från förbundet finns ingen press, utan man gläds åt att hon är tillbaka. Hon kan slå alla när hon har en bra dag, men mycket kan hända. Man kan ha en dålig dag, man kan få punktering. Allt kan verkligen hända. Men kör hon som i Lenzerheide är förhandsnacket att hon kommer vinna.

Lördagens sändning startar 18.10 i SVT Play. SVT:s Björn Becksmo kommenterar tillsammans med Fredrik Kessiakoff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.