Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gustav Bergman. Foto: SVT

Bergman tar VM-silver i sprinten: ”Kan överraska”

Uppdaterad
Publicerad

Gustav Bergman stod för en skrällartad insats under sprint-VM i Danmark.

Han, som är mer känd som en skogsorienterare, knep ett VM-silver i den individuella sprinten efter en extremt stark avslutning.

– Det är mer än vad jag vågat hoppats på, säger Bergman till SVT Sport.

Snabbast av de svenska herrarna i sprinten blev Gustav Bergman – och när 31-åringen gick i mål var han i ledning, 13 sekunder framför dåvarande tvåan, norske Havard Sandstad Eidsmo. Men då skulle drygt tio orienterare i mål efter honom.

– Det var intensiv orientering och väldigt viktigt att göra allting 100 procent rätt, säger Bergman.

Kasper Harlem Fosser var förkrossade snabb och petade ned Bergman från förstaplatsen, med 26 sekunders marginal, och norrmannens segertid var aldrig hotad.

Storbritanniens Kristian Jones var den som in i det sista hotade Bergman om silvret, men i mål var han fyra sekunder efter Bergman. Trea blev Yannick Michiels från Belgien.

– Min upplevelse tidigare har varit att jag kan överraska, och komma upp på de här nivåerna om jag har tur och någon annan gör bort sig lite, men det jobbet jag har gjort igenom vintern och att jag har kommit upp på den här nivån och att kunna springa... ja, det känns helt sjukt bra, säger Bergman efter loppet.

Bergman har ett EM-silver i sprint, från 2016. Från världsmästerskap på seniornivå har han framförallt medaljer i stafett och i medeldistans – men nu har han även ett VM-silver i individuell sprint.

Martin Regborn blev åtta, Max Peter Bejmer 14:e och Emil Svensk 17:e.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.