Världscupröra i O-ringen

Uppdaterad
Publicerad
Om två år ska O-ringen ingå i världscupen för att locka fler landslagslöpare till den stora orienteringsfesten. Men det kan ändå bli få topplöpare på O-ringen 2018 eftersom VM avgörs veckan därpå. ”Om O-ringen inte kan locka VM-löpare i år, när VM avgörs om fyra veckor, hur ska det gå 2018 när VM avgörs veckan efter O-ringen”, sade landslagsprofilen Jerker Lysell på presskonferensen där nyheten släpptes.

Redan förra veckan läckte nyheten ut att världscupen kommer att ingå i O-ringen vilket ska bidra till att locka fler topporienterare.

I samband med O-ringen i Sälen presenterades nyheten officiellt, men direkt framkom att tävlingsprogrammet 2018 kan motverka syftet med initiativet.

Nära VM

VM i Lettland avgörs 3-10 augusti 2018. Bara en vecka efter O-ringen. Året därpå avgörs VM i Norge den 13-18 augusti, två veckor efter O-ringen. Risken är stor att det blir ytterst få landslagsorienterare på dessa världscuptävlingar.

– Jag utgår från O-ringen och Internationella orienteringsförbundet kommer fram till ett koncept för världscuptävlingarna i O-ringen som gör det möjligt för oss att springa både O-ringen och VM, säger Jerker Lysell.

David Wästlund, som är sportansvarig på Internationella orienteringsförbundet, ser problemet:

– Jag är tveksam till att det går att flytta någon av de aktuella tävlingarna de aktuella åren. Vi får, tillsammans med O-ringen, hitta på en lösning på tävlingsupplägget som passar de aktiva.

Aktiva önskar ändring

De aktiva vill att VM i framtiden ska avgöras innan det är dags för O-ringen, för att de på ett naturligt sätt ska lockas till den stora orienteringsfesten.

Tom Hollowell, generalsekreterare i Internationella orienteringsförbundet svarar:

– I samband med kongressen i augusti kommer vi att diskutera ramarna för framtida tävlingsprogrammet. Men då kommer vi inte att ta hänsyn till O-ringen utan till världscupen. Samtidigt är det inte helt enkelt att bara lägga VM före O-ringen. Vi måste ta hänsyn till andra stora evenemang som exempelvis VM och EM i fotboll som lockar stort medieintresse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer