Sara Jurevik. Foto: SVT Sport

Simtalang med kontrollbehov

Uppdaterad
Publicerad

Hon är simtalangen som nått toppen, delvis med hjälp av orienteringen och löpträning.

Sara Junevik VM-debuterade mot seniorer redan som 16-åring och tackar sitt beslut att inte specialisera sig för tidigt.

– Om jag hade lagt av med orienteringen helt, så hade jag nog gått sönder, säger Junevik till SVT Sport.

Hon är uppvuxen i hockeyfästet Leksand, men fostrad i en hängiven orienteringsfamilj där både pappa Peter och mamma Maria levt sina liv med skogssporten. Själv har hon alltid hängt på, men upptäckte sin kärlek till och talang för simning.

Men avståndet till simklubben i Falun, vissa problem med skador och så den lockande skärmjakten har gett henne en annorlunda idrottsvardag. Länge med bara tre simpass i veckan har fjärilsspecialisten utvecklats på ett imponerande vis. Samtidigt har hon fått ut konditionsträning och styrka via löpningen och framförallt bibehållit sin kontakt med kompisarna inom orienteringen.

– Vi är fyra 00:or som har hållit ihop i orienteringen, rest utomlands och haft mycket kul ihop, säger Junevik som när SVT Sport möter henne springer sprintkval på SM i Örebro.

Vill bevara glädjen i vattnet

Den begränsade simträningen, som handlat mycket om simteknik, har också hållit kroppen i schack och begränsat simrelaterade skador. Och dessutom gett henne lust, något som hennes klubbchef i Falu SS betonar som avgörande.

– Jag tror att man uppnå utveckling genom att jobba bredare med simning och simidrotter. Normalt tror jag man simmar för mycket i unga år, säger Viker som har ett förflutet som förbundskapten i triathlon med Lisa Nordén och vana vid en mångsidig träningsmiljö.

Han ser ungdomsmästerskapet Sum-Sim som en bov i dramat, något som han tycker driver upp träningsmängden för tidigt hos unga talanger och också drabbar de som är sent utvecklade och inte kommer med i de sammanhangen.

Behövs det inte många simpass för att lära sig en tekniskt svårt idrott som simning?

– Tekniken är viktig att fokusera på i unga år. Jag är helt säker på att man behöver lägga så många meter för att lära sig tekniken, däremot fokus på det man gör. Då tror jag att man kan bevara lusten och glädjen i simningen.

Simmat in på topplistorna

Numera tränar Sara Junevik, som i sommar ska tävla både på EJM i Israel och JVM i USA, runt fem simpass i veckan, men kompletterar med styrketräning och löpning. Och så några orienteringstävlingar när andan faller på.

Det funkar för henne. Falutjejen har numera historiens nionde bästa tid på 100 fjäril – och är sexa genom tiderna på halva distansen. Hon närmar sig förebilden Sarah Sjöström och uppmuntrar fler att variera sin träning.

– Jag tycker det är viktigt att göra det. Dels hålla i inspirationen, dels undvika skador. I alla fall byta ut ett simpass i veckan mot att springa. Det är inte så farligt som folk tror!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.