Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hanna Lundberg ser fram emot att damerna får springa nattsträckor på Tiomila. Foto: SVT

Stjärnan Hanna Lundberg om den historiska uppgiften: ”Blir spännande”

Uppdaterad
Publicerad

Stjärnan Hanna Lundberg ser fram emot att få vara med i Tiomila där damerna för första gången kommer att springa nattsträckor.

– Jag är absolut öppen för att testa och jag förstår inte varför damer inte ska kunna springa natt. Det blir spännande att testa helt enkelt, säger Lundberg till SVT Sport.

Damerna kommer att springa två nattsträckor under lördagskvällen när Tiomila avgörs i Nynäshamn. Efter de två nattsträckorna tar damerna paus och gör en jaktstart klockan 07.00 på söndag morgon där de fyra sista sträckorna tar vid.

Damerna går upp från fem till sex sträckor

Formatet är ändrat från tidigare år när damerna sprang fem sträckor och gick i mål vid 18-tiden på lördagen – innan herrstarten. Lundberg vill inte avslöja om det blir en nattsträcka eller om hon sparas till söndagen.

– Jag är taggad för det och tar vad jag får, säger Lundberg som tävlar för Luleå-klubben OK Renen.

21-åriga Lundberg fick sitt genombrott med en delseger i världscupen 2021 och blev trea i totalcupen. Efter ett skadefyllt 2022 kom hon igen förra året och var med i guldlaget i VM-stafetten och tog ett VM-brons i medeldistansen.

Fakta tiomila i Nynäshamn 2024:

Herrkavlen tio sträckor: Start 17.30 på lördagen med tre sträckor där täten beräknas nå målet 19.33. Sedan görs ett uppehåll till 23.30 när en jaktstart sker och resterande sju sträckor slutförs. Beräknad målgång 06.20 på söndagen.

Damkavlen sex sträckor: Start 21.30 på lördagen med två sträckor där täten beräknas gå i mål 22.57.

Sedan blir det ett uppehåll fram till 07.00 på söndag morgon där jaktstart tar vid och fyra sträckor ska avverkas och målgång beräknas till 10.18.

Solen går ner lördag 4 maj, klockan 20.48.

Solen går upp söndag 5 maj, klockan 04.40.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.