Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jätteavslutning av Alexandersson – se spurten och målgången i spelaren Foto: SVT

Tove Alexandersson tog hem knockout-sprinten i världscuppremiären

Uppdaterad
Publicerad

Tove Alexandersson hade inför världscuppremiären i schweiziska Olpen inte tränat på tio dagar på grund av en förkylning.

Det stoppade inte den svenska stjärnan som tog hem knockout-sprinten – efter en mäktig spurt.

– Jag gav allt jag hade, säger Alexandersson efter tävlingen.

Se Alexanderssons ryck och spurt i spelaren ovan.

Under gårdagen var Tove Alexandersson tillbaka i löparskorna efter en förkylning. Svenska stjärnan vann kvalet och fortsatte på den inslagna vägen i dag.

– Jag var otroligt osäker på om jag ens skulle starta och även efter kvalet i går kände jag mig inte helt säker på om jag skulle kunna starta, eller om det skulle bli ett bakslag. Det är alltid tufft med den osäkerheten in mot en tävling, säger Alexandersson till SVT.

Komfortabla segrar i både kvart- och semifinal ledde sedan till att 31-åringen var Sveriges enda hopp på damsidan i finalen. Hanna Lundberg åkte nämligen överraskande ut i semin.

”Jag är så glad”

Tidigt stod det klart att det skulle bli en kamp mellan Alexandersson och de två schweiziskorna Simona Aerbersold och Natalia Gemperle.

Inför den näst sista kontrollen satte svenskan in ett ryck och spurtade ifrån konkurrenterna och tog hem segern.

– Jag kände att jag hade en extra växel att lägga in. Jag gav allt jag hade, mina ben gjorde väldigt ont. Jag är så glad att jag kunde hålla avståndet, säger Alexandersson efter segern.

Personbästa för Gustafsson

I herrarnas tävling slutade Jonatan Gustafsson tvåa, strax bakom hemmalöparen Joey Hadorn. Redan i och med finalplatsen var det nytt personbästa för svensken som innan dagens tävling som bäst kommit åtta i världscupen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.