Bristande antidopningsorganisation hotar svenskt OS

Uppdaterad
Publicerad

Som bara ett av bara tre länder saknar Sverige en oberoende antidopningsbyrå.

Nu varnar antidopningsexperten Arne Ljungqvist för att nya Wada-regler innebär att Sverige riskerar att uteslutas från deltagande i mästerskap, samt att ett eventuellt OS i Stockholm 2026 kan stoppas.

– Det är ju ganska förfärliga konsekvenser för svensk idrott, säger Ljungqvist i Dopningspodden.

Riksidrottsförbundets Björn Eriksson är däremot inte orolig.

I Sverige arbetar sedan 70-talet den nationella antidopningsorganisationen, en så kallad Nado, inom ramen för Riksidrottsförbundet, vilket ur Wadas sätt att se på det innebär att den inte är oberoende.

Strävan från Wadas sida är att samtliga nationer ska ha en oberoende nationell antidopningsorganisation men trots önskemål, statliga utredningar och flitig debatt i över 10 år har ännu ingen sådan skapats. Till skillnad från i nästan samtliga andra länder. Sverige befinner sig därmed i sällskap med endast Nordkorea och Albanien, de enda övriga länder som saknar en sådan.

Sverige har varit både pionjärer och ledande i arbetet mot dopning länge men nu är Sverige på väg att bli ett b-land menar auktoriteten på området Arne Ljungqvist, före detta vice ordförande i Wada.

”Sverige utpekas hur det inte ska vara”

Det är i senaste avsnittet av ”Dopningspodden” som Ljungqvist varnar för konsekvenserna. Han menar att Sverige nu sitter i hörnet och skäms, och likt Ryssland kan komma uteslutas från internationellt tävlande om inget görs.

– Det är en trovärdighetsfråga utåt och med vilken kraft kan Sverige agera när man själv inte har en fullödig organisation, med vilken kraft kan vi kritisera andra eller peka på andra och säga hur det ska vara, det är snarare så att vi blir utpekade för hur det inte ska vara.

Ljungqvist: Sverige kan uteslutas från OS

Och Sveriges eventuella OS-ansökan kan falla om Sverige inte skyndar sig att skapa ett fristående och oberoende Nado. För enligt Ljungqvist och källor till Dopningspodden kommer Wadas nya kod i januari bli betydligt hårdare och tvinga Sverige att agera.

– Det kan ju leda till uteslutning, delvis eller helt. Man kanske inte får vara värd för internationella evenemang eller kanske inte får vara med. Det är ju ganska förfärliga konsekvenser för svensk idrott.

– Vi ska inte enligt min uppfattning kunna få spelen – så hårt skulle jag vilja uttrycka det. Det innebär ju risker om vi inte är i ”compliance” (inte följer) med Wadas regelverk.

RF inte oroliga

Men Riksidrottsförbundet och dess ordförande Björn Eriksson, som har bromsat instiftandet av ett oberoende Nado, är inte det minsta oroliga och tveksamma till att Ljungqvists uppgifter om en skärpt Wadakod stämmer.

– Nej, orolig är jag inte, sanningen är den att vi träffar dem (Wada) om inte varje vecka så nästan. Vi följer med i framtagandet av den här koden, som kommer i januari. Sedan har Wada sagt: ta god tid på er så ni är säkra på vad ni tycker, vi kommer att bestämma oss i november och sedan kommer det bli ett par års övergångstid.

– Om de tar upp frågan eller inte är skrivet i stjärnorna för de börjar allt mer fundera på vad det här med oberoende är. Ryssland är oberoende, har de mindre dopning? Jag tror vi kan äta julskinkan i lugn och ro, säger Eriksson.

Även SOK lugna

SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo tror inte heller att den eventuellt nya koden kommer att vålla några problem då det inte finns någon koppling mellan Wadas nya regler och Stockholms OS-ansökan.

– Han (Arne Ljungqvist) har fel, den kopplingen finns inte i budförfarandet som är under arbete nu. Förutsättningarna som gavs 2017 för vilka frågor det var som skulle uppfyllas – som vi ska lämna in nu i januari och dels i april – så finns inget ultimativt krav för detta, säger Reinebo.

– Wada-kodens fastställande kommer att ske 2019 sent på hösten. Budförfarandet för OS 2026 går i mål i juni och där finns inte de här frågorna med.

Dopningspodden

Dopningspodden drivs av sportjournalisten Jonas Karlsson och dopningsexperten Johan Öhman. Dopningspodden är ett samarbete mellan antidopningsprojekten ”Pure for Sure” och ”100% ren hårdträning”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.