47 procent av svenska folket är positiva till OS i Sverige. Foto: Bildbyrån/Arkiv

Ny undersökning: 47 procent positiva till OS

Publicerad

47 procent. Så många är positiva till OS i Sverige enligt en undersökning som Novus har gjort på uppdrag av Radiosporten.

Den 24 juni, nästa måndag, avgörs Sveriges OS-planer. Då ska delegaterna i Internationella olympiska kommittén, IOK, rösta om Stockholm-Åre eller Milano-Cortina ska stå värd för vinter-OS 2026.

Och i en färsk undersökning som Novus genomfört på uppdrag av Radiosporten visar sig 47 procent av svenskarna vara positiva till ett OS i Sverige. 

Av de totalt 1030 svarande är samtidigt 41 procent negativa till ett OS medan 12 procent svarade ”vet ej.” Siffrorna står sig dock slätt jämfört med Italien där 80 procent är positiva.

– Det är ju folkligt stöd som vi skulle kunna ha mycket bättre siffror för. Där har ju Italien 80 procent positiva, säger Gunilla Lindberg, generalsekreterare på SOK och ledamot i den högsta ledningen i Internationella olympiska kommittén, till Radiosporten.

Finns det en risk att de som ska rösta tittar på dessa opinionssiffror med stort allvar?

– De tittar på alla områden, men det här är ju en sak där vi måste förbättra oss, säger Gunilla Lindberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer