46 procent av svenska folket vill se OS i Sverige. Foto: Bildbyrån

Undersökning: Här är svenskarnas inställning till OS 2026

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen gav i april klartecken för en ansökan för vinter-OS 2026. 46 procent av svenska folket är för att Stockholm/Åre står som värd för mästerskapet, men drygt var tredje är också emot. Det visar undersökningen som Novus då gjorde.

Statsminister Stefan Löfven (S) har tidigare sagt att OS-frågan måste beredas väldigt noggrant ”så att vi inte utsätter oss för några onödiga risker såväl ekonomiskt som säkerhetsmässigt”. I dag gav regeringen en tumme upp för en svensk ansökan till mästerskapet 2026.

Därför har Novus låtit totalt 1 059 slumpmässigt valda personer intervjuas runt om i landet, för att ta reda på vad svenskarnas inställning är i frågan.

Resultatet visar att 46 procent är för att Stockholm/Åre står som värd för mästerskapet, medan drygt var tredje är emot. 18 procent vet inte.

Det visar sig även att människor i åldrarna 18-29 är mest positiva till ett vinter-OS på svensk mark 2026. Där är hela 60 procent för och bara 15 emot, medan en fjärdedel inte vet vad de tycker.

I de äldre åldersgrupperna är det fler som är mot än för ett OS. 46 procent är emot i ålderskategorin 65-79 år.

Så här har svenska folket svarat. Foto: Novus

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer