Mikaela Shiffrin är kritisk till Åre. Foto: Bildbyrån

Shiffrins sågning – vill inte se OS i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige har det under en längre period diskuterats om hurvida Sverige ska arrangera OS 2026. En som inte tycker att Sverige ska få det uppdraget är alpina storstjärnan Mikaela Shiffrin.

Det står mellan två alternativ inför OS 2026. Det är antingen Sverige eller Italien. Om Sverige skulle stå som arrangörer så skulle Åre stå som värd för de alpina tävlingarna. Men nu kritiserar både Sofia Goggia och Mikaela Shiffrin Åre som OS-kandidat.

– Sett till förhållandena här de senaste två veckorna tycker jag inte de ska lägga OS här, säger Shiffrin till Expressen.

SOK har under VM i Åre haft en presskonferens där planerna för ett OS presenterades. Richard Brisius säger till Expressen att VM i Åre varit ett bra prov inför ett eventuellt OS 2026.

– De har gjort ett bra jobb, vilket är viktigt för oss. Vi har kunskapen och kommer veta mycket mer inför 2026 hur man gör för att arrangera mästerskap.

Stjärnorna håller inte med

Den andra kandidaten till OS 2026 är Italien (Cortina/Milano). Landets alpinstjärna Sofia Goggia gillar inte vädret i Åre.

– Nej. De kan absolut inte göra det. Vi gick från ett extremt väder till ett annat. Sådant existerar inte i Italien. Vädret är oförutsägbart. Du kan inte gå från minus 30 till plus sex på en vecka, säger hon till Expressen.

Även Mikaela Shiffrin är alltså kritisk till en placering av OS i Åre.

– Jag vill inte säga något som gör folk arga, men sett till förhållandena här senaste två veckorna... jag vet inte hur vanligt det är här, jag gillar alltid att vara här och det är alltid speciellt för mig här eftersom jag vann min första världscuptävling här. Men är det så här alldeles för ofta tycker jag inte man ska köra OS här. Det förtjänar inte att vara en OS-backe. Du vill inte behöva köra från reservstarten, säger hon till Expressen.

Direkt efter sin bronsmedalj var hon ödmjuk och förklarade att underlaget, när det är mjukt och slaskigt, ställer till det för henne.

– Jag fick som en flashback från Semmering (där det var varmt och Shiffrin misslyckades). Jag höll tillbaka för mycket i första åket här i Åre och sa till mig själv att vara mer aggressiv i andra. Jag lyckades ändå ta medalj, så jag är nöjd, sa Shiffrin till SVT.

– Det är väldigt speciellt när det är varmt och underlaget mjukt. Speciella förhållanden, helt enkelt, sammanfattade Mikaela Shiffrn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer