Den svenska delegationen, Kronprinsessan Victoria och Statsminister Stefan Löfvén är på plats i Lausanne. Foto: Bildbyrån

Teorin: Både Sverige och Italien får OS i morgon

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 18.00 under måndagen kommer beskedet om det blir Sverige eller Italien som får arrangera OS 2026. Men nu kallar IOK till en presskonferens redan vid 08.00, för att ”tillkännage något stort”.
– Vad vi vet utifrån de källor vi har på plats är att det inte har någonting med kandidaturen att göra, säger SVT:s reporter Regina Svedberg, på plats i Lausanne, efter rykten om att IOK ska dela ut två OS.

Kallelsen till presskonferensen kommer oväntat, en teori som cirkulerar är att länderna får varsitt OS. Det hade i så fall inte varit första gången IOK gör på det sättet. För två år sedan bestämde IOK arrangör för sommar-OS både 2024 och 2028 när Paris och Los Angeles fick varsitt.

Teorin kommer från Italiens skidförbund, som nu även det svenska skidförbundet tror på.

– Det var våra italienska kollegor som sa det först, men vi har en möjlig teori om att OS-kommittén kommer att dela ut två stycken mästerskap på måndag. Sverige och Italien är två kandidater som funkar bra och allt är väldigt jämt. Om IOK valde att dela ut två OS direkt skulle de slippa en kampanjomgång inför mästerskapet 2030, säger Marit Stub-Nybelius, medie- och kommunikationsansvarig för backhoppning i Svenska skidförbundet till Sundsvalls tidning.

Dementerar ryktet

Men till Expressen säger Mats Olsson, pressansvarig för den svenska kampanjen, att det inte ligger någon sanning i teorin.

– Det är helt falskt, säger han till tidningen.

SVT:s reporter Regina Svedberg, på plats i Lausanne, menar att det inte är troligt att något besked om dubbla OS lär komma på presskonferensen.

– Vad vi vet utifrån de källor vi har på plats är att det inte har någonting med kandidaturen att göra, utan att det här är något annat som ska annonseras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer