Farah försvarade sitt OS-guld. Foto: TT Nyhetsbyrån

Farah försvarade sitt OS-guld

Uppdaterad
Publicerad

Mo Farah är fortsatt obestridd långdistanskung i världen. Britten vann finalen på 10 000 meter – trots ett fall halvvägs in i loppet. ”I ett ögonblick kunde allt ha försvunnit”, säger Farah till BBC.

OS-guld på hemmaplan i London 2012, VM-guld i Moskva året därpå och VM-guld i fjol i Beijing. Under lördagsnatten, svensk tid, adderade Mo Farah ännu ett guld på 10 000 till sin redan imponerande samling.

Den 33-årige britten var storfavorit inför finalen i Rio och höll alltså för trycket. Farah höll sig väl positionerad hela tiden, och när klockan ringde för slutvarvet tog Farah rygg på kenyanen Paul Kipngetich Tanui. Med 200 meter kvar gick han förbi och seglade iväg till ännu ett OS-guld, på tiden 27.5,17.

OS i Rio de Janeiro 2016

Fall för Farah

– Den här medaljen är för mina barn. Det är viktigt att göra mitt land stolt och att skriva historia, säger Farah till BBC.

Farah klarade sig inte igenom loppet utan incidenter. Efter 4 000 meter föll britten sedan han krokat ihop med Galen Rupp, OS-silvermedaljör på distansen för fyra år sedan. Farah var dock snabbt uppe på benen och gav tummen upp till amerikanen kort därefter.

– När du faller är det tufft mentalt. Ni kan inte förstå hur hårt man arbetar för det och i ett ögonblick kunde allt ha försvunnit, säger Farah till BBC.

Kan ta dubbeln igen

Mo Farah vann dubbla guld i London, efter seger på 5 000 meter också. Återstår nu att se om britten kan återupprepa den bedriften i Rio. Finalen på 5 000 avgörs natten till söndag om en vecka.

Paul Tanui tog OS-silvret i 10 000-metersloppet medan etiopiern Tamirat Tola knep bronspengen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet