Missnöjet stort i Rio efter OS

Publicerad

Missnöjet är stort i Brasilien 16 månader efter OS. ”Det kom inte ut nånting bra för oss”, säger friidrottstränaren Dermeval.

OS i Rio var en enorm satsning som faktiskt ännu ingen vet exakt hur mycket den kostade. Men i det ekonomiskt krisande Brasilien jäser missnöjet och besvikelsen över vad man egentligen fick ut av spelen.

– Många är negativa pga all korruption och kostnaden för dyra arenor, säger Franklin som vi träffar vid en strand i centrala stan.

Även många idrottare är missnöjda. Den 22-årige maratonlöparen Ronald Lopez som siktar på OS i Tokyo 2020 har fått det sämre ekonomiskt.

– Efter OS har vi tappat sponsorer och de har skurit ned på bidragen till idrottare, säger han.

Tillfällig arena står kvar 

Känslan i den olympiska parken är ödslig. De ansvariga menar att anläggningarna nyttjas tillräckligt medan många hävdar att man inte alls får tillbaka allt som investerats. Handbollsarenan, som var tillfällig skulle monteras ned och bli till fyra skolor, står kvar, inget har hänt än.

–Det finns en plan. Men de senaste åren har varit svåra ekonomiskt och det har fått följder inte bara för sporten i landet, säger idrottsministern Leonardo Picciani som lovar att det ska bli bättre. Men få tror på politikernas löften.

–Under OS ”sminkade man över” alla problem men idag ser vi att det inte förde med sig nåt positivt på sikt, säger Vitória och blickar ut över den magnifika solnedgången. Rios skönhet förblindar alltjämt – men under den vackra ytan kokar fortfarande ilskan efter OS. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer