Foto: Bildbyrån

Sundhage: ”Det är helt galet”

Uppdaterad
Publicerad

Pia Sundhage är klar för ännu en OS-final. Den här gången med det svenska landslaget. ”Det känns omtumlande”, säger Sundhage till SVT Sport.

Det var en stolt, men oerhört glad, förbundskapten som summerade den blågula skrällen mot Brasilien.

– Först vinner vi kvartsfinalen mot USA som alltid tar medalj. Sedan slår vi Brasilien på Maracanã efter straffar. Det är helt galet, säger Sundhage till SVT Sport.

OS i Rio de Janeiro 2016

– Vi njuter i fulla drag. Vi har gjort någonting som... ja, det är lite svårt att fatta vad som har hänt. Det är omtumlande och väldigt mycket känslor på en och samma gång. Jag vet inte riktigt hur man ska bete sig, fortsätter hon.

Tredje raka finalen för Sundhage

Sundhage är unik. Nu är hon klar för sin tredje raka OS-final.

– Det är galet alltså. Två gånger med det amerikanska gänget, jag fick stå på Wembley senast och nu står jag på Maracana.

– Jag tänker på när jag började spela fotboll, och tjejer inte fick spela fotboll. Helt plötsligt står jag här som förbundskapten för det svenska damlandslaget och skriver historia. Det är lite trevligt tycker jag alltså, säger Sundhage och skrattar.

”Det här gänget har bestämt sig”

Brasilien hade mycket bollinnehav utan att få till det där riktigt heta målchanserna och trots att hemmanationen ändrat spelsätt inför matchen mot Sverige så fick man inte hål på den svenska försvarsmuren.

– Jag spelade själv i Atlanta 1996 när vi åkte ut med huvudet före. Men det syns att det här gänget har bestämt sig. Till och med efter 1–5-förlusten mot Brasilien såg man beslutsamheten i deras ögon. Det är underbart, säger Sundhage.

Och nu väntar alltså mardrömsmotståndaren Tyskland i finalen på fredag.

– Jättebra. Vi har så mycket revansch att ta på de här tyskarna. Nu har vi chansen att verkligen göra bra ifrån oss och vinna ett guld. Vi ska göra vår hemläxa och vårt allra bästa, säger Sundhage.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet