Elaine Thompson stärcker ut armarna i ett segerjubel. Foto: TT Nyhetsbyrån

Thompson sprintade hem guldet

Uppdaterad
Publicerad

Världen har fått en ny jamaicansk sprintdrottning. Elaine Thompson sprintade ifrån konkurrenterna och vann OS-guldet i stor stil på 100 meter. ”Jag är så glad,”, säger Thompson till TT.

Den 24-åriga Thompson bröt därmed Shelly-Ann Fraser-Pryces OS-dominans på grenen. I de två senaste spelen har Fraser-Pryce vunnit 100 meter, och utöver det tre VM-guld, men nu fick hon nöja sig med bronset efter att ha tappat ledningen i finalen.

Världsettan Elaine Thompsons segertid blev 10,71 i en högklassig final där sju stycken sprang under elva sekunder. Tori Bowie från USA slutade tvåa men var hela tolv hundradelar bakom Thompson.

OS i Rio de Janeiro 2016

”Visste knappt hur jag skulle fira”

– När jag sprang över mållinjen tittade jag åt sidan för att se om jag vunnit, då visste jag knappt hur jag skulle fira. Nu är jag bara väldigt glad, säger Thompson till TT.

Fraser-Pryce, som har haft problem med en tå under säsongen, sprang i mål på 10,86 och kunde bara konstatera att hon aldrig var nära att ta sitt tredje raka OS-guld på 100 meter.

– Jag skulle definitivt säga att det här är det bästa mästerskapet jag har gjort. Jag vet hur hårt jag har jobbat, vet hur mycket smärta och tårar det har varit, säger 29-åringen.

Glad för Thompsons skull

– Jag är också glad att guldmedaljen stannar i Jamaica. Jag har sett hur hårt Elaine har jobbat och nu var det hennes tur.

Thompson tog sin första individuella mästerskapsmedalj när hon knep ett VM-silver på den dubbla distansen i Peking förra året, bakom just Schippers. Nu kom alltså första guldet för 24-åringen.

Den här säsongen är Thompson fyra i världen på 200 meter, som avgörs på onsdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet