Foto: TT Nyhetsbyrån

Skrällen: Sverige slog ut USA – klart för semi

Uppdaterad
Publicerad

Den stora sensationen är ett faktum. Sverige är klart för semifinal efter stort straffdrama mot regerande OS-mästaren USA. Stor matchhjälte blev Lisa Dahlkvist som satte den avgörande straffen.

Precis som under full tid tog Sverige ledningen under straffläggningen, men efter räddning av Hope Solo på Linda Sembrants straff i den tredje omgången var förutsättningarna lika när det var dags för den femte straffomgången. Då brände svenskbekantingen Christen Press sin straff, samtidigt som Lisa Dahlkvist inte gjorde några fel från straffpunkten. Sverige hade slagit ut OS-guldmedaljören från Peking 2008 och London 2012.

Blackstenius tände hoppet

Efter en mållös första halvlek var det Sverige som överraskande tog ledningen mot stornationen USA. I den 61:a matchminuten gav inhopparen Stina Blackstenius det svenska folket hopp om en svensk dunderskräll. Efter en djupledspassning av Lisa Dahlkvist löpte 20-åringen in i straffområdet och avslutade mot bortre stolpen in i mål.

Rio 2016

Sverige var på väg mot semifinal – men kvitteringen skulle komma till slut. I den 77:e minuten kvitterade Alex Morgan efter ett amerikanskt inlägg som träffat Jessica Samuelsson i ansiktet och ner till Morgan som drog in 1–1.

Med sex minuter från full tid hade USA ett drömläge att ta ledningen när Carli Lloyd fintade bort den svenska försvararen och avslutade mot mål som lyckligtvis för svensk del styrdes på Linda Sembrants höft och ut.

Dramatisk förlängning mållös

Efter en händelsefattig första förlängningshalvlek blixtrade det till i den andra. Först gjorde Carli Lloyd mål, som dömdes bort och det blev svensk frispark. Några minuter senare avslutade Lotta Schelin i nät, men domaren blåste än en gång bort målet. Den här gången för offside – något som kan ifrågasättas av reprisbilderna då hon tydligt var på rätt sida om försvararna.

Väl i straffläggningen avgjorde Lisa Dahlkvist med den sista straffen.

Kan möta värdnationen i semifinal

Nu väntar Brasilien eller Australien i semifinal för Sverige.

Den spelas på tisdag klockan 18.00, svensk tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rio 2016

Mer i ämnet