Foto: BILDBYRÅN

Rissveds: ”Jag var totalt uttråkad”

Uppdaterad
Publicerad

Till en början tyckte OS-uttagna Jenny Rissveds att det var tråkigt att springa. Sedan hittade hon sin typ av löpning. I Oseedats serie där elitidrottare berättar om sin relation till löpning, delar mountainbikecyklisten med sig av sina bästa löpupplevelser.

Varför springer du?

– Jag springer för att det är ett bra och kul träningskomplement. Jag kör både stenhårda löpintervaller såväl som löpning i återhämtningssyfte.

Hur skulle du beskriva din relation till löpning?

– Från början var löpningen något som jag inte alls tyckte var kul. Jag kollade på klockan varannan minut och förvånades över hur sakta tiden gick och jag sprang aldrig mer än 40 minuter eftersom jag var totalt uttråkad. Så småningom började jag springa i skogen på stigar och helt plötsligt flög tiden iväg och jag ville springa var- och varannan dag. Att springa i skogen är för mig helt underbart. Det är så fridfullt tyst, jag hör bara mina egna andetag och fotsteg. Jag måste hålla fullt fokus på löpningen och på vart jag sätter fötterna mellan rötter och stenar. Svävar jag iväg i andra tankar snubblar jag och vurpar. Löpningen för mig är en mental avkoppling samtidigt som det är fysiskt krävande och väldigt kul. Jag var bara tvungen att hitta min typ av löpning för att se tjusningen i det.

Läs mer: Skicross-stjärnan Anna Holmlund om att springa

Vad tänker du på när du springer?

Eftersom jag springer i skogen måste jag vara fullt koncentrerad och fokusera på alla stenar och rötter på stigen. Om jag svävar iväg i andra tankar vet jag av erfarenhet att jag snart gör ett felsteg och slutar på marken. Därför är jag otroligt närvarande mentalt i stunden när jag springer. Det tycker jag är skönt då det på ett sätt ger avkoppling för huvudet. Jag kommer ofta in i en rytm där löpsteg och andetag tajmar varandra. Ofta räknar jag löpsteg för mig själv ”en, två, tre, fyr, fem, sex, sju, ått”, om och om igen.

Läs mer: Charlotte Kalla om sin relation till löpning

Berätta om din mest minnesvärda löp-upplevelse.

– Jag kan inte komma på ett specifikt tillfälle. Jag reser väldigt mycket och får se så många olika platser runt om i världen. Ena löprundan överträffar den andra. Några exempel är löpning längs Laguna Beach i Kalifornien, en löprunda på slingriga stigar i St. Moritz omgiven av alptoppar, härom veckan sprang jag på stranden i Cairns i Australien med Stora barriärrevet utanför och några veckor innan det sprang jag på små grusvägar mellan vingårdarna i Toscana. Jag utforskar många stigar och vägar i löpskorna precis som jag gör på min cykel, trots det älskar jag att komma hem till Falun och sticka ut på en löprunda i Stångtjärnsskogarna där jag kan varenda sten och rot sedan jag var liten.

När känns det mindre kul att springa?

När jag blir tvungen att springa på asfalterade vägar i en okänd stad någonstans ute i världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.