Frida Östberg tror att nybygget kommer ta lite tid att få ihop. Foto: Bildbyrån.

Östberg: ”Det kommer ta tid för Linköping”

Uppdaterad
Publicerad

Damallsvenskan sparkar igång efter EM. Två landslagsbackar har lämnat och danska klippan Janni Arnth är skadad. Å andra sidan har fyra spelare tillkommit, däribland Kosovare Asllani.

”Det kommer ta tid för Linköping att få ihop laget på riktigt”, säger SVT:s expert Frida Östberg inför mästarnas höststart hemma mot Kif Örebro.

Lagkaptenen Magdalena Eriksson har gått till Chelsea, Jessica Samuelsson har brutit sitt kontrakt och Janni Arnth har en stressfraktur och blir borta minst några veckor till. Det blir en väldigt ny backlinje i Linköping ikväll.

– Det är klart att det kommer märkas. De har haft en trygghet i en väldigt stabil backlinje. Det är en utmaning för hur man skall få ihop det, det kommer ta några omgångar. Mycket ansvar kommer hamna på Jonna Andersson nu som är kvar, säger Frida Östberg.

Linköping övertygade stort under våren och vann tio av elva matcher, enda förlusten kom mot toppkonkurrenten Rosengård. Ikväll väntar Örebro, ett av många lag som slåss i botten och som inte fick till det under våren.

De har presterat bäst utifrån förutsättningar

– Ska man vinna damallsvenskan så måste man slå Örebro så som de sett ut. Jag är imponerad över Linköpings jämnhet, tillsammans med Djurgården och Limhamn/Bunkeflo är man det laget som presterat bäst utifrån sina förutsättningar, säger Östberg.

Till kvällens match talar mycket för att både Kosovare Asllani och danska nyförvärvet Nicoline Sörensen går in direkt från start. Under sommaren har Linköping även värvat norska stortalangen Frida Maanum och Anna Oskarsson.

Överraskningen tar emot Hammarby

Igår hade damallsvenskan comeback efter EM-uppehållet när Göteborg tog en viktig bortaseger mot Piteå. Ikväll spelas förutom Linköping – Kif Örebro även mötet mellan vårens överraskningslag nykomlingen och tabellfyran Limhamn/Bunkeflo och Hammarby. Hammarby åkte ner på nedflyttningsplats efter Göteborgs seger igår.

I kvällens Sportnytt 21.30 analyserar Östberg Linköpings höststart

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.