Sveriges Amanda Girdo och Spaniens Ariadna Cañellas Rodero jublar efter att dom vunnit damernas final i padeltouren Euro Finans Invitational den 22 maj 2021 i Helsingborg. Foto: Bildbyrån

Tredje gången gillt – padel en del av idrottsfamiljen

Uppdaterad
Publicerad

Padel har växt så det knakar de senaste åren.

Nu väljs sporten in i Riksidrottsförbundet (RF), efter ett beslut av förbundets medlemmar under söndagen.

– Padel har utvecklats till en idrott som inte längre kan anses vara nära besläktad med tennis, lyder motiveringen. 

Svenska padelförbundet har sökt medlemskap i RF två gånger tidigare men då fått kalla handen av riksidrottsstyrelsen.

Lena Arvidsson, ledamot i styrelsen, säger på riksidrottsmötet, att man särskilt har tittat på just släktskapet med andra racketsporter som tennis, squash, badminton och bordtennis. En lösning om att låta padel ingå i något befintligt förbund har inte varit aktuellt.

– Tvångsgifte, det är aldrig en bra grej, säger Arvidsson.

Motiveringen som RF ger är att padel ”har utvecklats till en idrott som inte längre kan anses vara nära besläktat med Svenska Tennisförbundets idrottsliga verksamhet eller något av de övriga racketsportförbundens idrottsliga verksamhet.”

Hallarna kan göra att padeln växer ytterligare

En annan fråga har handlat om sportens kommersialisering där padelförbundet konstaterar att den kommersiella delen av sporten är väldigt stor.

– Som ledamot i riksidrottsstyrelsen kan jag konstatera att det inte finns några problem med hallar i alla fall, säger Lena Arvidsson.

Men företag ska inte driva barn- och ungdomsverksamhet utan det ska föreningar göra, framhåller padelförbundet. Hallarna ger en bra förutsättning för sporten att växa.

Islandshäst valdes också in som nytt medlemsförbund i RF. Däremot blev det avslag för Friskis & Svettis, e-sport, funktionell fitness, juiijitsu, bridge och schack.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Joakim von Bothmer, ordförande för Nora tennisklubb, om varför de valt att satsa på padel. Foto: TT/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer