Anna-Carin Ahlquist kramas om av Ingela Lundbäck. Foto: Bildbyrån

Stor besvikelse efter lagfinalen: ”Vi förlorade ett guld”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige förlorade lagfinalen mot storfavoriten Kina med 1-2. Anna-Carin Ahlquist och Ingela Lundbäck gav dock kinesiskorna en rejäl match och fick med sig ett meriterande silver i klass 4-5 i rullstolsbordtennis. Men det fanns ingen glädje efteråt.

– Vi förlorade ett guld, säger Ingela Lundbäck.

Kommer ni på sikt att känna glädje åt det här silvret?

– Vi kommer aldrig att glädja oss åt ett silver så det kan du glömma. Vi förlorade ett guld. vilket var det vi gick för, säger Lundbäck till SVT Sport och får medhåll av Ahlquist:

Paralympics

– Det känns tungt, det är klart att vi gick för guldet. Vi vann dubbeln och hade alla möjligheter och ger det en chans men det räckte inte, säger Ahlquist besviket.

I den avgörande singeln vann Zhou Ying, världsetta i klass 4, mot Ingela Lundbäck, klass 5, med 3-1 (8-11,11-8,12-10,11-7).

I andra set hade Lundbäck en setboll vid 10-9 för att gå fram till 2-1. Men Zhou Ying kunde hålla ihop det. Efteråt firade de med den kinesiska flaggan.

– Den här silvermedaljen betyder så mycket för laget, att få visa att de var så här bra, säger SVT Sports expert Fabian Rignell efter Sveriges enda bordtennismedalj i Paralympics, vilket var en missräkning.

”En jätteskräll att de skulle vinna en match”

I den andra matchen förlorade Anna-Carin Ahlquist, världsetta i klass 3, mot Zhang Bian,världsetta i klass 5, med 1-3 (11-9,11-13,9-11,5-11). Större funktionsnedsättning ger lägre numrering i rullstolsklassen. Ahlquist har med klass 3 en större funktionsnedsättning än vad klass 4-5 omfattar.

Ahlquist hade en setboll i andra set, vilket kunde gett 2-0 och gick fram till 4-0 i tredje set. Men kinesiskan, som har tre Paralympicsguld i singel, hittade allt som oftast vinklar som svenskan inte nådde.

I den inledande dubbeln vann svenskorna med 3-2 (11-9,6-11,12-10,8-11,11-8). Ahlquist drog in matchbollen med en distinkt backhand. 

– Det var en jätteskräll att de skulle vinna en match, säger SVT Sports kommentator Ola Bränholm.

De kinesiska världsettorna i sina klasser kom till matchen med tre raka lagguld i Paralympics och vann var sin individuell klass i Tokyo. 

– Dubbeln hade allt. Svenskorna vann mycket på sitt offensiva spel, säger experten Fabian Rignell.

Det var det fjärde silvret och den sjätte medaljen som Sverige tog i Paralympics.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics

Mer i ämnet