Emil Jönsson Haag om nya karriären: ”Samma känslor som när jag tävlade”

Uppdaterad
Publicerad

Efter två OS-brons, ett VM-brons och ett VM-silver avslutade Emil Jönsson Haag karriären som längdskidåkare efter förra säsongen. Ikväll inledde han sin nya – som guide åt paralympicsstjärnan Zebastian Modin.

– Han guidar mig lika mycket som jag guidar honom, säger Jönsson Haag.

Duons första start tillsammans var världscuptävlingen i skidskyttesprint i Östersund.

– Det är olika saker på vissa sätt, sedan är det exakt samma sak. När vi började värma upp kom den där nervositetskänslan i magen, vi började ladda, säger Emil Jönsson Haag.

– När vi kör spurtvarvet är det samma känslor som när jag tävlade förut. Det är skitkul och nu vill vi vara med där uppe och slåss om pallplatserna.

”Många nybörjarfel”

Och länge såg Modin ut att gå för en pallplats. Men efter tre bom i andra skyttet slutade han på fjärdeplats.

– Vi hade ingen målsättning alls, vi skulle ta oss runt. Vi visste att vi skulle göra många nybörjarfel, konstaterar Jönsson Haag efter loppet och berättar att han hade problem med mikrofonen som gör att han kan hålla kontakt med Modin under loppet.

– Han guidar mig lika mycket som jag guidar honom när vi kör det här, nu ska vi komma igång ordentligt. Vi hade någon bom för mycket. Men vi är väldigt nöjda med premiären.

Ett sjätte VM

Emil Jönsson Haag gjorde sitt första VM 2007 i Sapporo, totalt har det blivit fem stycken sedan dess.

Men trots att karriären som längdskidåkare är över kan han nu se fram emot ett sjätte VM – om en månad åker han som Modins guide till Kanada. Där är förhoppningen medalj i längdtävlingarna.

– Vi är i fas, vi är där vi ska vara. Vi kan göra allt bättre. Nu ska vi bara få till en bra sista månad, en bra känsla, säger Jönsson Haag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.