Niklas Almers vill slå världsrekordet på 100 meter under Para-VM i friidrott i Doha. Foto: Bildbyrån

Han vill bli världens snabbaste rullstolsåkare

Uppdaterad
Publicerad

Han vann 23 VM-guld i rullstolens sprinterdistanser som junior. Nu siktar Niklas Almers på att nå toppen också som senior.

– Jag var fyra på EM förra sommaren. Och de som var före mig är topp tre i världen. Men dom börjar bli till åren så det är väl snart dags för mig att ta över, säger han till SVT Sport.

Vi träffar Niklas Almers i Växjö, där han bor och tränar sedan ett par år. Han föddes med ryggmärgsbråck och har full rörlighet i överkroppen.

Inför årets största händelse, Para-VM i friidrott i Doha (börjar på onsdag 21 oktorber), är han försiktigt optimistisk.

– Det är svårt när de stora mästerskapen kommer så sent in på hösten. Att dels vara på topp under sommaren och sedan bygga upp sig igen bara någon månad senare.

Tvingats inomhus

Höstkylan har gjort att han tvingats träna mer inomhus än han önskat i friidrotthallen i Växjö. Hans specialdistans just nu är 100 meter och inomhus finns inte den långa raksträckan. Men han har ändå lyckats förlänga rakbanan genom lite påhittighet. Han tar hjälp av en foajé och far in genom ingångsdörren till löparbanorna. I full fart. Det blir nästan 100 meter.

– Men med rullstol blir det rätt lång bromssträcka, haha! Fast det är viktigt för mig att komma upp i hastighet så långt det är möjligt. För att få in rätt teknik.

Mycket av den senaste träningen har handlat om explosiv styrketräning inomhus. Hans olika varianter av armträning är imponerande att följa.

Samtidigt kör han en del pass utomhus. Bland annat så kallad överfartsträning i nedförsbackar.

– Jag älskar fart. Och det är en underbar känsla när man är ute och kör den formen av träning. Samtidigt vänjer man kroppen vid att snabbt komma upp i hastighet och bibehålla det tempot.

Det går som en dans

Han har också varit svensk mästare i dans (tiodans) fem (!) gånger.

– Jag har haft stor nytta av att ha hållit på med båda så länge. Dansen har gett mig rörlighet och gjort att jag känner mig smidigare i rullstolen. Men senaste tiden har det inte gått att kombinera båda sporterna. Nu är det friidrott som gäller till hundra procent.

Nu siktar han på att bli snabbast i världen i rullstol. Och att slå världsrekordet (13,69). Hans svenska rekord är 14,38. Så han är inte långt borta.

Just nu har han hunnit träna på banorna där Para-VM avgörs.

– Det har gått riktigt bra på träningen. Jag gjorde bland annat ett lopp på 13,9. Känns bra inför tävlingarna. På torsdag är det 200 meter (ingen paralympic-distans). Sen kommer 100 och 400 i helgen, säger han i telefon från Doha.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.