Foto: SVT

Fredrik Uusitalo ny förbundskapten för paralandslaget

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Uusitalo tar över som ny förbundskapten för paralandslaget i längd och skidskytte. Uusitalo lämnade sitt tidigare uppdrag som herrtränare i längdlandslaget i vår och kliver alltså på sitt nya uppdrag nu. –Det blåser väldigt mycket positiva vindar så det känns kul att vara med på de tåget, säger Fredrik Uusitalo till SVT Sport.

35-åriga Fredrik Uusitalo är nygammal förbundskapten för paralandslaget i längd och skidskytte. Mellan åren 2012-2015 delade Fredrik uppdraget tillsammans med sin nuvarande fru Anna-Maria Uusitalo (tidigare Nilsson) men har nu ansvaret helt själv.

– Det känns extra roligt att kliva tillbaka, nu har det hänt väldigt mycket inom förbundet och idrotten. Det är många fler med i klasserna, det är mycket tajtare i tävlingssammanhang och det händer mycket på många plan runt omkring så det blåser väldigt mycket positiva vindar så det känns kul att vara med på de tåget, säger Fredrik Uusitalo.

Zebastian stora stjärnan

Fredrik kommer nu få ansvara för en av de riktigt stora i paraidrotten nämligen Zebastian Modin. 25-åringen har tagit medalj i tre raka paralympiska vinterspel.

– Vi har en riktigt spets där i Modin, han är en av de allra främsta men sen har vi några till som är på väg uppåt och min ambition är att skapa ett lag så vi kan vara med och konkurrera om pallplatser i många olika klasser.

Hur viktigt är det att ha en så stor parastjäna i laget?

– Väldigt viktigt oavsett vilken organisation det rör sig om, att ha nån som är där i fronten och spetsen och kan sätta tonen på vissa saker och han har mycket erfarenhet som han kan dela med sig av, säger Fredrik Uusitalo.

Lämnade skidlandslaget

Under den senaste säsongen hade Fredrik Uusitalo ansvaret över de svenska herrarna i längdlandslaget men valde likt många andra efter den turbulenta säsongen av lämna sitt uppdrag, men att turbulensen hade något med hans beslut att göra avstyr Uusitalo.

– Nej det har de inte utan tvärtom jag hoppas att vi kan fortsätta samverka även från den här rollen och att vi kan göra mycket bra tillsammans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.