Foto: SVT

Nya stjärnskottet – guldaspirant i Paralympics

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Årsjö tog två världscupssegrar förra säsongen i storslalom och de under sin debutsäsong. Hennes funktionsnedsättning höll hon hemlig under hela ungdomsåren men har nu öppnat upp sig och börjat tävla inom parasport. 19-åringen har snabbt blivit en guldkandidat till Paralympics i Peking 2022.

Att under sin debutsäsong i världscupen ta två segrar i storslalom är inget annat än en stor succé. 19-åriga Ebba Årsjö, ursprungligen från Norrköping men nu boendes i Östersund där hon går sista året på skidgymnasiet blev inför förra säsongen inklassad i paralapint.

Funktionsnedsättning hemlig

Anledningen att hon blev inklassad så sent är att hon hållit in funktionsnedsättning hemlig under alla år.

Paralympics

– Det fysiska kapaciteten hade så stor betydelse när jag blev äldre, det syntes att jag inte klarade av längre att göra vissa saker eller åka lika många åk som dem andra, säger Ebba Årsjö.

– Jag behöver inte gå runt och överprestera längre, alla runt omkring mig har accepterat det. Den enda som inte riktigt har gjort de än det är jag själv för jag tränar fortfarande med ett vanligt gymnasium och tävlar ibland mot dem här på FIS-touren och ibland glömmer jag bort att jag inte är lika stark som dem.

Hon har dålig blodcirkulation i sitt högra ben, vilket gör att hon inte kan bygga muskler lika lätt. Om hon gör tio benböj på sitt vänstra ben kan hon bara göra en på sitt högra.

Drömmer om Paralympics

Nu har hon snabbt blivit en av Sveriges största medaljhopp inför Paralympics nästa år efter hennes framgångrika debutsäsong förra året.

– Det är de stora målet, tillsammans med det stora målet att bara börja från början och komma ut ur garderoben, säger Ebba Årsjö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics

Mer i ämnet