Zebastian Modin under Paralympics 2018. Foto: Bildbyrån

Para-VM i Lillehammer skjuts upp

Uppdaterad
Publicerad

Världsmästerskapet i alpin paraskidåkning, paraskidskytte, paralängdåkning och parasnowboard skjuts upp ett år.

Anledningen är den rådande coronapandemin.

– Det känns det tryggt att man tar hälsan i första rummet, säger Fredik Uusitalo, förbundskapten för det svenska paralängd- och skidskyttelandslaget, i ett pressmeddelande.

Det första multi-världsmästerskapet, med alpin paraskidåkning, paraskidskytte, paralängdåkning och parasnowboard, skulle ha arrangerats i Lillehammer mellan 7 och 20 februari nästa år.

Men på grund av pandemin har Norska Skidförbundet i samråd med World Para Snow Sports, Norges Olympiska & Paralympiska Kommitté, Norska Skidskytteförbundet och Norska Snowboardförbundet beslutat att skjuta fram mästerskapet till början av januari 2022.

– Mästerskapens omfattning, varaktighet och komplexitet kan inte tillgodoses under den nuvarande situationen för pandemin nationellt och internationellt. Risken för smittspridning bland volontärer, tävlande och i lokalsamhället gör det inte motiverat att genomföra tävlingen som planerat, säger Erik Roste, ordförande för Norska skidförbundet, i ett pressmeddelande.

”Att kunna ställa om är helt avgörande”

Förbundskaptenen för det svenska paralängd- och skidskyttelandslaget, Fredrik Uusitalo, förstår beslutet.

– Det är klart att beskedet är tråkigt i sig. Jag vet att organisationen har gjort ett gediget jobb och det hade blivit ett häftigt event med så många idrotter samlade på ett ställe. Men i slutändan känns det tryggt att man tar hälsan i första rummet, säger han.

I och med flytten blir det både VM och Paralympics 2022 – men det spelar ingen större roll berättar Uusitalo.

– Det viktigaste för oss är att inte låta det här rucka på vårt långsiktiga mål som är Paralympics i Beijing 2022. Att kunna ställa om är helt avgörande för oss om vi ska prestera som vi vill i Paralympics om lite drygt ett år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.