Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Roddaren Ebba Einarsson berättar om hur det var när hon fick beskedet att hon var förlamad. Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN

Parastjärnans tankar när hon blev förlamad: ”Nu gör vi det bästa av det”

Uppdaterad
Publicerad

För sju år sedan drabbades Ebba Einarsson av en blödning i ryggmärgen. Blödningen gjorde att den numera 24-åriga pararoddaren blev förlamad från midjan och neråt.

I videon berättar Ebba Einarsson om hur det var och hur hon agerade när hon fick beskedet på sjukhuset.

Sommaren 2017 förändrades Ebba Einarssons liv. I början av juli tog hon SM-guld i rodd med Falkenbergs RK och en vecka senare var hon förlamad från midjan och neråt.

Paralympics

– När vi fick beskedet från läkaren så kommer jag ihåg att både mamma och pappa var otroligt ledsna och satt och grät och var väldigt frustrerade, säger Ebba Einarsson.

Hade aldrig hört talas om pararodd

Förlamningen berodde på en blödning i ryggmärgen och Einarsson trodde först att hon aldrig mer skulle kunna ro igen. Hon berättar att hon, trots att hon var roddare i juniorlandslaget, aldrig hört talas om pararodd.

– Så lite exponering hade parasporten för mig och jag kan tänka mig att det är så för fler, att man inte vet att det existerar. Jag var ju roddare själv. Jag låg på sjukhuset och googlade och insåg att det fanns och kände att jag ville ge det en chans.

”Paralympics är samma som OS”

Nu är 24-åringen en av dem som jobbar för att parasporten ska få större exponering och att Paralympics ska få samma uppmärksamhet som OS.

– Jag tror att alla jobbar för att det ska vara samma, det ska inte vara annorlunda. Paralympics är samma som Olympics, det ska inte vara skillnad egentligen. Det är dit vi vill komma och det gör vi genom att synas mer och visa att det är samma atleter. Alla kämpar lika mycket, om inte mer. Att vara paraidrottare ger bara en till dimension, inte bara idrottande utan så mycket mer bakom. Det gör det mer häftigt tycker jag.

Ebba Einarsson kämpar om en plats till sommarens Paralympics. Sista chansen att kvala in är på en tävling i Schweiz 19-21 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics

Mer i ämnet