Philip Jönsson med OS-guldet från Tokyo. Foto: Bildbyrån

Philip Jönsson siktar mot medalj i para-VM – med förbättrad utrustning

Uppdaterad
Publicerad

Sportskytten Philip Jönsson rönte mycket uppmärksamhet när han vann guld i Paralympics i Tokyo. Nu väntar VM, dit han åker med förbättrad utrustning och starka träningsresultat.

– Att ta mig till final har alltid varit ett mål. Sedan guldet i Tokyo vill jag alltid ta minst en medalj på varje tävling. Så det är väl målet, säger han till SVT Sport.

Efter förra årets guldsuccé i Japan väntar nu VM i Förenade Arabemiraten, där Philip Jönsson är anmäld i tre klasser.

Tillsammans med sin pappa och tränare Mats har Philip genomfört förändringar gällande utrustningen.

Vi har gjort vissa justeringar på handtaget, så att jag får ett bättre tidsspann på hur länge jag kan sikta. Sedan har vi också gjort lite justeringar på ryggstödet, så att jag kan sitta skönare och inte behöver anstränga mig lika mycket. Vi har även fått geväret att sitta mer stabilt, säger Philip Jönsson.

På VM har han, förutom jakten på medaljer, en kvotplats till Paralympics i Paris 2024 i sikte.

Under de träningar jag genomfört senaste veckorna har jag känt att jag är på gång, mot att kunna toppa formen. Det finns en stor möjlighet att det här kan bära frukt, säger Philip Jönsson hoppfullt.

28-åringen från Mariestad har en sällsynt sjukdom som heter Duchennes muskeldystrofi, vilket innebär att musklerna bryts ned och blir fettvävnad. Efter framgången i Tokyo med guld rönte han stor uppmärksamhet. Förväntningarna på sig själv har förändrats efter förstaplatsen i Japan förra sommaren.

– Att ta mig till final har alltid varit ett mål. Sedan guldet i Tokyo vill jag alltid ta minst en medalj på varje tävling. Så det är väl målet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.