Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Åsa Llinares Nordin om beslutet Foto: Bildbyrån

Ryssland släpps in i Paralympics

Uppdaterad
Publicerad

Ryska aktiva kommer att tillåtas delta i Paralympics i Paris 2024.

Detta efter röstsiffrorna 74-65 vid kongressen i Bahrain.

– Vi är inte nöjda, säger Åsa Llinares Norlin, ordförande för Sveriges Paralympiska Kommitté till SVT Sport.

13 delegater lade ner sin röst. Till skillnad mot omröstningar inom IOK har varje land en röst inom paraidrotten. Sverige röstade emot beslutet.

I samband med den ryska invasionen i Ukraina 24 februari 2022 stängde internationella paralympiska kommittén, IPC, av det ryska och belarusiska paralympiska förbundet.

Paralympics

”Vi är inte nöjda”

Beskedet kommer två veckor före IOK:s beslut inför OS i Paris, en kongress som ska hållas i Bombay, Indien.

– Vi är inte nöjda med det beslut som IPC generalförsamling har fattat idag. Tillsammans med de nordiska paralympiska länderna har vi varit tydliga med att varken den paralympiska kommittén från Ryssland eller Belarus bör välkomnas tillbaka, säger Åsa Llinares Norlin, ordförande för Sveriges Paralympiska Kommitté till SVT Sport och fortsätter:

– Situationen i Ukraina har inte förändrats sedan sist vi fattade beslut i frågan och därför står vi fast i vår ståndpunkt. Tillsammans med Norden och många andra har jag idag talat till hela IPC generalförsamling och från hjärtat argumenterat varför vi står fast i vår övertygelse.

Tävlar under neutral flagg

Senare under eftermiddagen fattades beslut om att ryska paralympier kommer att delta under neutral flagg. Samma beslut togs även för Belarus, som alltså också tillåts delta, men då även under neutral flagg.

Evenemanget avgörs mellan den 28 augusti och 8 september nästa år – ett par veckor efter OS i Paris.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics

Mer i ämnet