Åsa Llinares Norlin, ordförande Svenska parasportförbundet, och Ebba Årsjö. Foto: Bildbyrån

Svenska parasportförbundet: ”Vi har inte hängt med”

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Årsjö tvingades köra helgens störtlopp för att ha en chans på totalsegern i världscupen.

Anledningen är inte dålig ekonomi – som stjärnan själv varit inne på.

– Bekymret just nu är att vi haft svårt att rekrytera ledare, säger Åsa Llinares Norlin, ordförande i Svenska parasportförbundet, till SVT Sport.

I höstas meddelade Ebba Årsjö att hon slutar med störtlopp då hon inte har styrkan som krävs i sitt muskelnedsatta högerben.

Trots det fanns svenskan, som ligger tvåa i den totala världscupen, med i helgens störtlopp i italienska Sella Nevea.

– Det ser lite mörkt ut när det gäller totalsegern så därför ställde jag upp, för att få poäng, sa Årsjö till SVT efter tävlingarna.

Att Årsjö, som i princip vunnit allt hon ställt upp i, ”bara” ligger tvåa förklarar hon bland annat med att hon inte kunnat köra alla race på grund av ”ekonomiska svårigheter”. Men så är det inte, menar Svenska parasportförbundets ordförande Åsa Llinares Norlin.

– Det är inte ekonomiska förutsättningar i det här fallet. Bekymret just nu är att vi haft svårt att rekrytera ledare. Ett generellt bekymmer inom parasporten är att vi håller högre nivå nu och då är det svårt att rekrytera tillräckligt kompetenta ledare.

”Bara en förkylning ifrån att inte ta medaljer”

Två-tre ledare deltar på varje evenemang, berättar Llinares Norlin som tror att den snabba utvecklingen inom parasporten med stjärnor som just Årsjö är en orsak till problemet.

– Utvecklingen har gått fort och vi har inte hängt med. Vi har ledare men går runt på en för liten grupp och det gör att det blir sårbart. Vi tog många medaljer på VM men vi är bara en förkylning ifrån att inte ta medaljer, så liten är truppen.

Hur ska ni hitta nya, kompetenta ledare?

– Vi behöver sätta oss ner tillsammans och se över vad det finns för folk i stugorna som kan jobba engagerat med det här. Det är en superviktig fråga så klart och vi har inte sopat den under mattan.

– Och sedan tror jag att framgångarna gör att folk får upp ögonen för parasporten, och vill vara en del av det.

KLIPP: Årsjö var missnöjd att hon behövde ställa upp i störtloppet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ebba Årsjö vann i störtlopp – men knäckt ändå Foto: Parasportförbundet/Bildbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.