Foto: Foto: Ronald Verhoeven

Parkour – en väg till frihet i Gaza

Uppdaterad
Publicerad

”Parkour tillhör den som lever sporten, inte den som lever på grund av den.” Så sa en av parkourens största, David Belle. Han är en av de mest kända utövarna och en av de första att utveckla träningsformen. Nu har den nått krigsdrabbade Gaza. Möt Gaza Parcour Team.

Kompisgänget träffas varje dag på en gammal kyrkogård. Där, precis som på många andra platser i Gaza, är husen i ruiner efter år av krig. Även om det är en farlig plats, så är ruinerna en perfekt plats att träna på. 1,5 av de 1,8 miljoner människor som lever i Gaza är beroende av biståndspengar.

– Visst är det farligt, men samtidigt känner jag mig fri. Eftersom livet här är hårt, utan både mat och vatten, är det viktigt för oss att känna oss fria, säger Abdallah.

Att utöva idrott i Gaza är inte det lättaste, särskilt inte eftersom många idrottsarenor förstördes under sommarens krig. Men Gaza parkour team har gett Abdallah Qassab och hans kompisar framtidshopp.

– Vi har aldrig varit utanför Gazas murar och drömmen är att en dag få se världen.

Det här är Parkour:

Le Parkour, freerunning eller l'Art du Déplacement började utövas aktivt först på 80-talet i Lisses, en av Paris mindre förorter. Träningsformen har inspirerats från en lång rad av träningsformer och filosofier. Rötterna går så långt bak som den militära hinderbanan på 60-talet. Dock kom begreppen parkour och freerunning först till senare. Källa: www.pktr.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.