Isabelle Gulldén, Jonas Jerebko, Emil Forsberg och Isabelle Haak är några av många svenska utlandsproffs. Foto: Bildbyrån

SVT:s kartläggning: 748 svenska utlandsproffs i fem sporter

Uppdaterad
Publicerad

Många drömmer om att bli utlandsproffs.

748 svenskar i fem sporter kan säga att de är det.

SVT Sport har gjort en kartläggning av samtliga.

Det är svenskarna i NHL, Premier League och Bundesliga som får mest uppmärksamhet. Men det finns också många andra som utför sin idrott utanför Sveriges gränser. I fotboll, ishockey, handboll, basket och volleyboll finns det totalt 748 personer med blågula rötter som är utlandsproffs.

Sex svenskar spelar ishockey i den australiensiska högstaligan för lag som Melbourne Ice, Newcastle Northstars och Perth Thunder, Stefan Nguyen spelar basket för Danang Dragons i Vietnam och den tidigare AIK-anfallaren Saihou Jagne tillhör numera indiska Shillong Lajong.

Det är bara några exempel – hela SVT Sports kartläggning sport för sport hittar du i guiden här.

Observera att kartläggningen gjordes i januari 2018, antalet utlandsproffs är baserat på sporterna fotboll, ishockey, handboll, basket och volleyboll, och collegespelare är inte inkluderade.

Snabba siffror

Svenska utlandsproffs: 748 (652 män, 96 kvinnor)

Ishockey: 297 (297 män, 0 kvinnor)

Fotboll: 234 (214 män, 20 kvinnor)

Handboll: 134 (90 män, 44 kvinnor)

Basket: 70 (43 män, 27 kvinnor)

Volleyboll: 13 (8 män, 5 kvinnor)

#proffsliv – så gjorde vi

Under januari månad kartlade SVT Sport alla svenska utlandsproffs inom fotboll, ishockey, handboll, basket och volleyboll. I begreppet proffs tog vi in alla spelare som tillhör en utländsk förening som utövar elitidrott, vi tog inte hänsyn till exempelvis storlek på inkomst för spelarna (vissa lever väldigt gott på sin idrott, andra tjänar ganska lite).

Vi är medvetna om att transfermarknaden ständigt rör sig i sporterna och att det både kan saknas en del spelare medan andra kanske bytt klubb, nyligen slutat eller flyttat hem. Ser du uppenbara fel så tipsa gärna via mejl eller sociala medier.

Källor: handbollskanalen.se, Svenska basketförbundet, Svenska volleybollförbundet, fotbollstransfers.com, Soccerway, eliteprospects.com

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.