Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Walter Wallbergs succé – tar ny mästerskapsmedalj Foto: Bildbyrån

VM-brons till Walter Wallberg

Uppdaterad
Publicerad

Han tog sig vidare till superfinalen som tvåa.

Väl där fick Walter Wallberg inte det att stämma fullt ut – men ett VM-brons blev det i alla fall.

– Jag är fantastiskt glad med ett brons, jag gav allt i finalen, säger Wallberg till SVT Sport.

Walter Wallberg avancerade till VM-superfinalen i georgiska Bakuriani som tvåa, knappt en poäng efter världscupsuveränen Mikael Kingsbury från Kanada och 0,05 poäng före japanen Ikuma Horishima.

Men trots att han förbättrade sitt resultat från den första omgången med drygt 0,3 poäng så räckte det bara till ett VM-brons efter att australiensaren Matt Graham, som var femma efter det inledande åket, stått för ett riktigt vasst andraåk.

”Det här är galet”

Vann gjorde Mikael Kingsbury med sina 89,82 poäng, ett otroligt imponerande resultat.

– Jag är fortfarande hungrig för att vinna mer. Det här är galet. Jag vann mitt första VM-guld för tio år sedan i Norge och jag är fortfarande världsmästare. Jag är väldigt glad, säger Kingsbury till SVT Sport.

Bronset var Wallbergs första pallplats i ett VM. Sedan tidigare har han en fjärdeplacering i parallellpuckel från VM i Deer Valley 2019 och ett OS-guld från Peking i fjol.

– Det var nervöst, nästan lika nervöst som inför OS. Jag alltid haft ett mål att ta en medalj på VM så att det är klart att man blir extra nervös när man ska åka då, säger Wallberg som kommer att fira lugnt i kväll, i morgon är det ju dags för parallellpuckel.

– Jag har en liten rutin med min coach att vi dricker ett glas champagne efter varje pallplats så det kanske blir ett glas i kväll. Jag är riktigt peppad inför morgondagen. Jag åkte fort i dag och kan pusha mig ytterligare lite till, säger Wallberg.

Hyllar svenskarna

Talangen Filip Gravenfors, 18, som plockat två pallplatser i världscupen i vinter, stod för en bra insats i sitt första VM men slutade nia i den inledande finalomgången och fick ingen plats bland de sex i superfinalen.

– Jag gillar att möta dem. De imponerar väldigt mycket, säger Kingsbury om svenskarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.