Walesaren Elfyn Evans har greppet om VM-silvret inför VM-avslutningen i Japan. Håller han hela vägen in i mål? Foto: JUAN GONZALEZ

Årets sista rally-VM – här SVT-expertens tre punkter

Uppdaterad
Publicerad

Årets sista deltävling i rally-VM inleds i Japan idag, och på söndag körs säsongen i mål. Här är SVT-experten Jonas Kruses tre punkter inför VM-avslutningen.

Knepiga vägar:

Rally Japan är ett asfaltsrally som generellt är smalt och krokigt. Som vanligt på asfaltsrallyn blir det en utmaning och kan vara avgörande om regnet kommer eller inte. Det ser ut att regna på fredagen och redan här kommer startposition och däckval att vara viktigt. Det kan bli relativt stora tidsskillnader redan här, beroende på väder och däckval.

Mästaren klar – vem tar silvret?

Fighten i VM handlar om andraplatsen, efter att Kalle Rovanperä säkrat guldet. Toyotas Elfyn Evans har ett sjupoängsförsprång över Hyundais Thierry Neuville. Neuville fick en bra start på nattens superspecial och var snabbast. Toyotaförarna var generellt missnöjda med sina inställningar på bilarna. Men det är förstås ute på sträckorna det gäller.

Får Solberg plats i WRC 2024?

Esa-Pekka Lappi har förlängt sitt kontrakt med Hyundai. Han har önskat ett deltidsprogram för att få ihop tävlandet med familjelivet. Hyundai har därför annonserat att de eventuellt ska köra med fyra bilar nästa år. Kan Lappis deltidskörning öppna för Oliver Solberg, så de kan dela sitsen? Eller kommer Hyundai välja Teemu Suninnen eller Sebastian Lindholm som redan finns inom teamet? Min känsla är att Solberg har störst chans hos Hyundai på en WRC-styrning inför 2024.

SVT sänder från Japans VM-rally på söndag den 19 november 14.00 – 15.00 i SVT1/Play.

Kommentator: Maria Wallberg. Expert: Jonas Kruse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.