Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Avslutningen i rallyt i fara – skogsbränder härjar i Australien Foto: Bildbyrån/TT

Avslutningen i rallyt i fara – skogsbränder härjar i Australien

Uppdaterad
Publicerad

Arrangörerna är hoppfulla att man till helgen kommer kunna genomföra den sista deltävlingen av VM-rallyt, trots bränderna som härjar i arrangörslandet Australien. Just nu ser det ut som att tävlingen kommer kunna genomföras men med starkt reviderad sträcka.
– Med tanke på säkerheten och med ett helt VM ska avgöras så tycker jag inte att man ska köra rallyt, säger SVT:s expert, Jonas Kruse.

Vilda skogsbränder härjar över Australiska östkusten och har kostat tre människor livet. Inför helgens avslutning i Rally-VM finns ett förslag om att de tilltänkta 25 sträckorna ska minskas till fyra och 324 kilometer ska minskas till 95.

Detta förslaget kommer internationella bilsportsförbundet (FIA) ta ställning till under tisdagen, då även vädret väntas bli värre och katastrofläge har utfärdats i tre områden söder om Coffs Harbour, där rallyt ska köra.

– Med tanke på säkerheten och att ett helt VM ska avgöras så tycker jag inte att man ska köra rallyt. Naturligtvis vill jag att det ska avgöras, men att en hel säsong ska avgöras på det sättet, det känns fel.

578 skolor har stänkt och boende längs kusten har evakuerats.

– Brandmyndigheten tillsammans med organisationen av rallyt, tillsammans med FIA kommer ta ett beslut som vi alla måste respektera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer