Bilder från Rally-Live

Patrik Flodin vann rally-SM efter dramatik

Uppdaterad
Publicerad

Patrik Flodin vann South Swedish Rally, årets andra deltävling i Rally-SM, efter en jämn kamp med dubbla världsmästaren i rallycross Johan Kristoffersson.

– Det har varit en jäkligt kul fight med ett enormt adrenalinpåslag, säger Flodin i ett pressmeddelande.

Johan Kristofersson och Patrik Flodin hade en intensiv kamp i toppen av den fyrhjuldrivna trimmade klassen. Kristoffersson ledde SM-rallyt med drygt en halv sekund när en sten satte punkt för hans tävling på specialsträcka sju av totalt elva sträckor.

Kristoffersson, MK Team Westom, bröt South Swedish Rally på den sjunde specialsträckan. Kristofferson ledde då, 0,6 sekund före Patrik Flodin, Ilsbo MK, som startade lördagsetappen i ledning med 0,4 sekunder före Kristoffersson.

– Stenen slog sönder fälgen som, dessvärre, fastnade. Det var en väldigt kul fajt med Patrik fram tills dess, vi har pushat varandra hela tiden, säger Kristofferson till rally-SM:s hemsida.

Patrik Flodin kunde sen kontrollera sin ledning på resterande sträckor och vann rallyt, 31,5 sekunder före Martin Berglund, SMK Gävle. Han var tagen över tvekampen med Kristoffersson.

– Det var smått sjukt, Johan tvingade mig att gå upp en nivå än normalt. Jag blev lite osäker på om jag kunde lyfta mig till det tempot, den nivån som han körde på. Segern känns riktigt bra för självförtroendet, att jag klarade det den här gången, säger Patrik Flodiin.

Kristoffersson och Flodin har nu vunnit en deltävling vardera i årets SM-serie.

– Jag är himla nöjd med min körning framför allt ända fram till Johan försvann, där åkte jag bra tycker jag. Sen efter det vart det mer att bara åka och kontrollera men jag är nöjd i alla fall att jag höll jämna steg med honom, berättade Flodin för Rally-Live efter målgång i South Swedish Rally.

Kruse imponerad av Flodin

SVT Sports motorexpert Jonas Kruse hyllar konkurrensen mellan Patrik Flodin och Johan Kristoffersson i den fyrhjulsdrivna klassen i årets SM-serie.

– Fighten mellan Patrik och Johan var häftig, båda stod upp och körde ändå skilde tiondelar på sträckorna. Synd att det inte fick avgöras ”på vägen”. Starkt av Flodin att verkligen utmana Kristoffersson som satsar stenhårt på rally nu med bra uppbackning, säger expert Jonas Kruse.

Flodin körde ifjol i den tvåhjulsdrivna klassen och Kruse gillar hans satsning i årets SM-rally.

–  Flodin imponerar. Han körde 2WD som en furie förra året och nu visar han även sin rutin och snabbhet, säger Kruse.

110 förare totalt, med samtliga klasser inräknade, var anmälda i den andra deltävlingen i Rally-SM 2019. Jimmy Olsson, Storfors MK, segrade i klassen för 4 WD övriga.

I de tvåhjulsdrivna klasserna vann Victor Hansen, SMK Hörby den otrimmade klassen och Robin Sandberg, Älmhults MK, segrade i trimmade klassen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.