Finländaren Kalle Rovanperä kan säkra sin andra VM-titel i helgen. Foto: Micke Fransson/TT

Experten om nya VM-rallyt: ”Blir en utmaning”

Uppdaterad
Publicerad

Säsongens näst sista VM-deltävling i rally har inletts. Finländaren Kalle Rovanperä kan säkra sin andra VM-titel när Centraleuropeiska rallyt avgörs – som sänds i ett sammandrag i SVT1/Play på söndag. Här är SVT-experten Jonas Kruses tre punkter inför rallyt.

Nya rallyt genom tre länder:

Central European Rally är helt nytt aslfaltsrally. Allt startar i Tjeckien sedan vidare till Österrike och avslutas i Tyskland. Det har funnits ett tre-städersrally som gått i Tyskland, Österrike och Ungern sedan 1960, så rutin finns för att samordna rallyt. Utmaningen är att rallyt är helt nytt inom WRC. Alla kommer göra nya noter, och det innebär utmaningar för både förare och kartläsare.

Så ser rallyt ut:

Tjeckiens sträckor är en blandning av både snabbt och krokigt, men definitivt mer tekniska och guppiga än de som körs i Österrike och Tyskland. Däckvalet och startordningen kan bli avgörande. Nackdelen är att det blir långa transporter. Hela 130 mil mot normala 90-100 mil. Förarna kommer sitta i bilen cirka 12 timmar varje dag, så klart inte optimalt och som Sebastian Ogier sa: ”När jag såg det tänkte jag dra tillbaka min anmälan”.

 Nu kan VM-titeln säkras:

Kalle Rovanperä kan säkra sin andra VM-titel. Leder med 31 poäng före teamkollegan Elfyn Evans. Det är 60 poäng att köra om, så om Kalle tar mer poäng än Evans är han världsmästare. Evans måste ta två poäng mer än Kalle för att hålla liv i fighten till avslutningen i Japan. I WRC2 har Oliver Solberg kört färdig för i år. Bästa guldläget har Andreas Mikkelsen, som dock utmanas av bland annat britten Gus Greensmith med svenske kartläsaren Jonas Andersson i högerstolen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: C More

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.