Kruse: ”Han har allas ögon på sig”

Uppdaterad
Publicerad

”Ett av de hårdaste rallyna”.

Så sammanfattar SVT:s motorexpert Jonas Kruse helgens tävling i Portugal – som sänds i SVT.

– Hyundai kommer gynnas här. Dels startpositionen, sedan passar deras bil bra, säger Jonas Kruse till SVT Sport.

Det har blivit dags för VM-deltävling i Portugal. En av de mest krävande deltävlingarna i mästerskapet, anser SVT:s motorexpert Jonas Kruse.

– Det är relativt bra vägar med VM-mått mätt, men när sträckorna går andra varvet blir det ganska spårigt och dåligt. Det beror på det mjuka underlaget som gör att det blir spårigt, säger han och fortsätter:

– Det är väldigt tekniska och ganska smala vägar, och det svänger ganska mycket upp och ner. Men det är en rolig tävling att köra.

En annan faktor som kan spela in? Vädret.

– Det har regnat mycket den senaste tiden, men det är på väg att torka upp. Om det inte hinner torka upp så är det gynnsamt för Sebastien Ogier, som leder WRC. Han ber till högre makter att det fortsätter vara blött. Det kan bli en fördel att åka först då, det lösa gruset binder ihop vägen bättre och det blir ett bättre grepp.

”Då har han gjort det fantastiskt bra”

Tävlingen inleds på fredag, och om underlaget hinner torka upp kan de lägre rankade få en fördel.

– De tre första bilarna kommer få slita om det torkar upp, vilket det också ser ut att göra. Jag tror att någon av Hyundaiförarna Ott Tänak eller Dani Sordo kommer ta hem det här rallyt. Dels för deras startposition, sedan passar Hyundais bil bra, den är stark och passar bra när det blir spårigt, säger Kruse.

Ur ett svenskperspektiv finns såväl Oliver Solberg som Tom Kristensson med i WRC2-klassen.

– Det är extremt tuff konkurrens i WRC2. Oliver ska nu köra sin första tävling i detta mästerskap. Han har allas ögon på sig och han har höga förväntningar på sig, trots sin unga ålder och oerfarenhet. Men han får ett otroligt tufft motstånd. Kan Oliver vara på pallen har han gjort det fantastiskt bra.

– Det är sju-åtta förare som har en stor chans att kunna vinna det här rallyt. Det är nästan så att den här klassen är intressantare än WRC-klassen för första gången på många, många år, säger Kruse.

SVT sänder från deltävlingen i Portugal med start 15.15 på fredag i Play.

LISTA: Därför gjorde Solberg succé i WRC-debuten (28 februari 2021)

Så ser du portugisiska VM-rallyt i SVT

Fredag 21 maj

15.15-16.30, SVT Play: Rally, VM Portugal, SS6

20.00-21.00, SVT24/SVT Play: Rally, VM Portugal, SS8

Lördag 22 maj

09.00-10.00, SVT2/SVT Play: Rally, VM Portugal, SS9

18.15-19.15, SVT Play: Rally, VM Portugal, SS12 (efterhandssändning)

20.00-21.00 SVT24/SVT Play: Rally, VM Portugal, SS15

Söndag 23 maj

09.30-10.30, SVT1/SVT Play: Rally, VM Portugal, SS18

13.00-14.30, SVT2/SVT Play: Rally, VM Portugal, SS20

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.