Andreas Mikkelsen får fortsatt förtroende. Foto: Citroenracingmedia

Mikkelsen får fortsatt WRC-förtroende ”Jätteroligt och väldigt värdefullt”

Uppdaterad
Publicerad

Efter WRC-comebacken i Italien får Andreas Mikkelsen nu fortsatt förtroende av Citroën och kör även nästa VM-deltävling i Polen.

– Det är jätteroligt och väldigt värdefullt att direkt kunna jobba vidare mot nästa rally, utan uppehåll, ta med sig och utnyttja de erfarenheter vi samlat in under helgen. Jag ser verkligen fram mot att köra i Polen, säger Andreas Mikkelsen till SVT Sport.

Trefaldiga VM-trean Andreas Mikkelsen slutade på en åttondeplats i sin comeback i WRC-klassen i Italien. Det var hans första tävling för Citroën och första tävlingen tillbaka i WRC-klassen sedan segern i VM-avslutningen i Australien i fjol. 27-åringen berättar att det varit en lärorik tävling i Italien där fokus helt legat på att lära känna den för honom helt nya bilen.

– Det var oerhört kul att vara tillbaka och det är ju där vi vill vara. Samtidigt är jag van att vara med och fajtas om segern och nu är jag i en helt ny situation. Men viktigaste målet denna helg var inte att pusha och jaga topptider utan att få bilen i mål, skaffa erfarenhet och ge så mycket feedback som möjligt till teamet, berättar Mikkelsen för SVT Sport.

Svenska rallyt

”Mycket kvar att göra”

Andreas och kartläsare Anders Jaeger åker nu vidare till Polen i veckan för två testdagar med teamet inför nästa VM-deltävling, arbetsdagar som han med glädje ser fram emot.

–  Det är mycket jobb kvar att göra så att bilen passar mig men vi vet vilken riktning vi ska jobba i. Vi kommer att göra massor av ändringar och testar under onsdag och torsdag. Sen hoppas jag på ett bra resultat i Polen, säger Mikkelsen som vann VM-deltävlingen i Polen ifjol när han fortfarande körde för Volkswagen.

Även teamchef Yves Matton gläds åt det fortsatta samarbetet med norrmannen.

–  Den här första tävlingen var mer som ett test än en riktig tävling. Ett andra rally kommer ge honom chansen att använda de saker som han redan har lärt sig för att komma närmare de ledande killarna, säger Matton i ett pressmeddelande.

Meeke petad i Polen

I Italien körde Mikkelsen Stéphane Lefebvres bil. När VM-cirkusen anländer Polen härnäst så är det teamets förstaförare Kris Meeke som får stå åt sidan.

Nordirländaren som vann VM-deltävlingen i Mexico har i övrigt haft en riktigt problemfylld säsong. Nu i Italien ledde han rallyt men tvingades att bryta efter en krasch i fredags. I Portugal grusades han chanser på en topplacering efter att ha kört på en sten och i Argentina bröt han också. Han ligger först på tiondeplats i mästerskapet och teamchef Yves Matton berättar att Meeke gått med på att kliva åt sidan i Polen.

– Efter en serie av besvikande resultat har vi bett Kris Meeke att ta ett steg tillbaka för nästa rally. Kris accepterade att detta skulle vara i teamets bästa och vi tackar honom för hans förståelse. Denna paus kommer att ge honom chansen att ladda sina batterier och släppa lite av trycket innan han förbereder Rally Finland.

Han vann i Finland förra året efter att ha producerat en perfekt prestation, så vi hoppas att han kommer tillbaka starkare, säger Matton i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska rallyt

Mer i ämnet