Ott Tänak besviken efter teamkamratens seger i Akropolisrallyt

Uppdaterad
Publicerad

Thierry Neuville vann Akropolisrallyt.

Då var teamkamraten Ott Tänak – som jagar totalsegern i VM – besviken. Estländaren hade önskat teamorder.

– Det var synd, säger Tänak efteråt.

På söndagen avgjordes Akropolisrallyt. Det blev en dramatisk historia – och till slut vann Thierry Neuville. Han kör för Hyundai och är därmed teamkamrat med stjärnan Ott Tänak som fortfarande har chans på VM-titeln.

Just Tänak, världsmästare 2019, kom tvåa i Akropolisrallyt. Efteråt var han missnöjd över beslut att inte teamets ledning gav stallorder, att Neuville och Tänak skulle byta plats. Ett sådant taktiskt val hade gett Tänak ytterligare sju poäng för en seger – vilket ytterligare hade minskat VM-ledande Kalle Rovanperäs försprång i förarmästerskapet.

– Om du vill slåss om ett mästerskap var beslutet att inte ha några teamorder fel. Om du vill ha bra PR är det ett bra beslut. Det beror på hur du ser på det.

Jag vill vinna mästerskapet (förarmästerskapet reds anmärk) såklart. Så det var synd, säger Tänak i sträckmålet till WRC.

För Thierrry Neuville var segern i Akropolisrallyt hans första på nästan ett år, senaste segern kom i Spanien ifjol.. Belgaren ligger trea i VM.

– Det har varit en tuff säsong hittills och att ta segern efter en mycket svår helg i Belgien är en lättnad. Det viktigaste är att vi har en 1-2-3 för laget – efter alla dessa år fick vi det äntligen och det är ett historiskt ögonblick för teamet, säger Neuville till WRC.

Fördel Rovanperä

Med tre deltävlingar kvar i rally-VM leder Kalle Rovanperä fortfarande  i totalen. Rovanperä har ett förspång på 53 poäng till Tänak. Neuville är trea i förarmästerskapet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.