Sebastien Ogier under fjolårets rally på Sardinien. Foto: TT Nyhetsbyrån

Kruse: ”Ett av årets tuffaste rallyn”

Uppdaterad
Publicerad

Tredje raka för en spansk favorit – eller utökad VM-ledning för en fransk dominant? SVT sänder veckans VM-rally från Sardinien.

– Ett av årets absolut tuffaste rallyn, säger SVT-experten Jonas Kruse.

Veckans VM-rally på italienska Sardinien är årets femte deltävling. Sebastien Ogier, Toyota, jagar sin tredje seger för året. Fransmannen har sju VM-titlar att luta sig mot och leder årets serie. Elfyn Evans, Storbritannien, vann senaste tävlingen som kördes i Portugal, då Ogier var trea. Stallkamraten Evans är tvåa i den totala sammanställningen.

– Resultatet i Portugal var positivt, även om jag inte var nöjd med vår fart. Men det var första gången vi körde med de nya däcken på grus och förhoppningsvis har vi nytta av det redan den här veckan, säger fransmannen.

”Jag trivs på Sardinien”

Förhandssnacket handlar om Ogier och spanjoren Dani Sordo, som var tvåa i Portugal. Sordo, i en Hyundai, jagar sin tredje raka seger på Sardinien där han vunnit de två senaste åren.

– Jag trivs på Sardinien och går för seger, säger spanjoren.

Italienska VM-rally väntas blir varmt, över trettio grader i skuggan på dammiga vägar på Sardinien.

– Ett av årets tre tuffaste rallyn. Lösa stenar, spårigt och dammigt och 60 grader varmt i bilarna. En utmaning både för förare och bilar, säger Jonas Kruse som tror att Ogier får det svårt eftersom han leder VM-serien och därmed startar först och får spåra.

”Jättestor nackdel”

– Att starta först blir en jättestor nackdel. Underlaget är löst som på en sandstrand och jag är inte ens säker på att Ogier slutar bland de tre bästa.

– Hyundais bilar ser bättre ut än Toyota så jag tror mer på en förare som Ott Tänak (Estland). Eller Dani Sordo, men det är svårt att vinna tre år i rad.

SVT sänder flera delsträckor, både lördag och söndag.

Så sänder SVT Sport VM-rallyt

Lördag

07.45-09.00 SVT1/SVT Play

10.30-11.30 SVT1/SVT Play

Söndag

08.30-09.30 SVT1/SVT Play

12.00-13.30 SVT1/SVT Play

VM-tabellen

1. Sebastien Ogier, Franrike. 79p

2. Elfyn Evans, Storbritannien 77

3. Thierry Neuville, Belgien 57

4. Ott Tänak, Estland 45

5. Kalle Rovanperä, Finland 41

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.