Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sebastien Loeb tog sjätte raka etappsegern. Foto: Bildbyrån

Sebastien Loeb skrev historia i Dakarrallyt: Sjätte raka etappsegern

Uppdaterad
Publicerad

Sebastien Loeb är tidernas mest framgångsrike rallyförare, med nio raka VM-titlar 2004-12.

Nu har han även skrivit historia i Dakarrallyt.

I dag vann han, som förste förare någonsin, en sjätte etapp i rad.

– Det är fantastiskt, säger han.

Finländaren Ari Vatanen, med den svenske kartläsaren Bruno Berglund, vann 1989 fem raka sträckor i det som då hette Paris-Dakar-rallyt, och numera bara Dakarrallyt.

Nu är han inte längre bäst genom tiderna. För i dag, på den näst sista sträckan i årets Dakarrally (som numera körs i Saudiarabien), vann nämligen fransmannen Sebastien Loeb sin sjätte raka etapp, en 154 kilometer lång sträcka mellan Shaybah till Al-Hofuf.

– Det är fantastiskt, även om rekordet inte nödvändigtvis var mitt mål. Jag ville framför allt cementera min andraplats, säger Loeb, enligt nyhetsbyrån Reuters.

”I ett bra läge”

Trots de sex raka segrarna lär Loeb inte kunna rå på ledaren, dagens tvåa Nasser Al-Attiyah, Qatar. Den regerande mästaren är nämligen hela en timme och 21 minuter före Loeb i sammandraget.

– Vi slutade tvåa och är nu i ett bra läge, och jag är glad att behålla ledningen inför avgörandet, säger Al-Attiyah.

Ekström topp tre igen

Svenske Mattias Ekström slutade trea på dagens etapp, och ligger på 15:e plats i sammandraget. Det var Ekströms fjärde raka topp tre-placering.

– Sebastien gjorde det bra och vi försökte följa hans väg, men vid ett tillfälle tappade vi det. Men vi gjorde vårt bästa, säger Ekström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.