Svenska rallyt får fortsatt VM-status i ytterligare tre år. Foto: TT Nyhetsbyrå

Fortsatt VM-status för Svenska rallyt

Uppdaterad
Publicerad

Svenska rallyt får fortsätta som VM-arrangör i ytterligare tre år och SVT sänder
den svenska klassikern till och med 2021.
– Ett bra kvitto för svensk rallysport och mycket viktigt att få till ett flerårsavtal för rallyt. Det ger arrangören trygghet och stabilitet och möjlighet att utveckla arrangemanget, säger SVT:s expert Jonas Kruse.

Sveriges plats i den prestigetunga VM-cirkusen är säkrad i flera år framåt.   

– Vår ambition har hela tiden varit att teckna ett nytt treårsavtal med WRC Promoter och nu är vi äntligen där. Alla som brinner och kämpar tillsammans med oss bär en viktig del i detta och jag vill rikta ett stort tack till hela vår organisation och våra funktionärer, våra offentliga och privata samarbetspartners och framförallt våra besökare och fans, säger Rally Swedens vd Glenn Olsson.

Hård konkurrens

VM-avtalet säkrar Sveriges plats i kalendern fram till 2022 där konkurrensen hårdnar itakt med det ökande intresset globalt för rally-VM. Den uttalade långsiktiga visionen för WRC-kalendern är att utöka från dagens 14 tävlingar till 16, med fördelningen åtta i Europa och åtta utanför Europa. Nya länder de senaste åren är Turkiet och Chile och länder på väg in i kalendern, förmodligen redan nästa år, är Japan och Kenya.

Det finns även en rad ytterligare länder som förhandlar om inträde i kalendern, exempelvis Kanada som vill arrangera en vintertävling. 

Bra för de unga förarna

Jonas Kruse är glad över beskedet och ser också en annan positiv del med det nya avtalet.

– Framtidens svenska förare och juniorer får nu ännu fler möjligheter att visa upp sig på hemmaplan inför publik och samarbetspartners, säger Jonas Kruse.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Fantastiska nyheter”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer