Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tänak vann på Sardinien – Rovanperä drygade ut totalt Foto: SVT

Tänak vann på Sardinien – Rovanperä drygade ut totalt

Uppdaterad
Publicerad

Den förre världsmästaren Ott Tänak vann rally-VM-deltävlingen på Sardinien medan totalledande Kalle Rovanperä fick nöja sig med femteplatsen.

– Det kändes skit, säger Rovanperä.

Därmed bröt estländaren Rovanperäs svit på tre raka segrar i VM-serien. Dock drygade Rovanperä ut i sammandraget eftersom totaltvåan Thierry Neuville bara fick med sig poäng från den avslutande powerstagen efter gårdagens krasch.

– Det kändes skit. Det viktigaste var att vi fick mer poäng än Thierry. Men det var ett tufft rally och jag fick kämpa så, speciellt med styrningen, säger Rovanperä i SVT:s sändning.

Inför den sista sträckan, den 21:a, på de dammiga grusvägarna, fulla av sten, ledde Tänak med nästan en minut till godo på tvåan, irländaren Craig Breen. Och han tog en säker seger.

– Det var en stor utmaning och jag är väldigt glad, säger Tänak efter säsongens första seger, vilket gör honom till trea i totalen.

Neuville besviken

Stallkamraten Thierry Neuville var besviken efteråt.

– Rallyt har varit en besvikelse men vi ger inte upp och vi gav det vi kunde och hoppas att det räcker, sade Neuville när han gick i mål. Belgaren vann efter väntan den avslutande sträckan och fick med sig fem powerstagepoäng. 

Den svenske talangen Oliver Solberg delar tredjebil med Dani Sordo i Hyundai och spanjoren tog chansen och slutade trea när Solberg fick stå över. Neuville och Tänak kör förstabilarna för stallet.

Det här var femte deltävlingen av 13. Nästa tävling, Safari-rallyt, går i Kenya under midsommarhelgen.

Rally-VM efter fem deltävlingar:

1) Kalle Rovanperä, Finland/Toyota, 120 poäng

2) Thierry Neuville, Belgien/Hyundai, 65

3) Ott Tänak, Estland/Hyundai, 62

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.