Foto: Oliver Solberg media office/World

Trippel svenskt i ledning på Sardinien

Uppdaterad
Publicerad

Tre svenska förare är på plats under VM-deltävlingen på Sardinien och alla tre leder sina respektive klasser efter den inledande etappen. 

Oliver Solberg, som tog sin första VM-seger för en månad sedan, leder WRC3-klassen. 19-åringen är dessutom snabbast av alla förare i R5-bilar och ligger på tiondeplats totalt, alla kategorier inräknat.  

Solberg, som kör den italienska grustävlingen för första gången, öppnade oerhört starkt, sjunde bästa tid på första sträckan, snabbare än WRC-förarna Thierry Neuville och Ott Tänak. Vid serviceuppehållet efter fyra körda sträckor var Solberg snabbast bland R5-bilarna och således också i ledning i WRC3-klassen, 7,8 sekunder före fransmannen Yohan Rossel.

– Vilken fantastisk dag! Vi leder Rally Italia efter dag ett. Det är vår första gång på Sardinien. Vi kom hit för att skaffa oss erfarenhet och för att lära oss dessa vägar och den här positionen är otrolig, säger Solberg i ett pressmeddelande.

Första dagen innehöll sex specialsträckor på totalt 95,25 km och efter dagens etapp leder Solberg sin klass med fransmannen Rossel tätt bakom. 6,4 sekunder skiljer toppduon åt. 

– Oliver fortsätter sin osannolika utvecklingskurva! Vinner första sträckan i ”ny” bil och i nytt rally överlägset. Dessutom en av de svåraste, krokigaste, smalaste, mest tekniska sträckorna i hela VM-serien, säger SVT:s expert Jonas Kruse.

Stark start av mästerskapsledande Tidemand 

Pontus Tidemand och kartläsare Patrik Barth vann senaste VM-deltävlingen i Turkiet och ser ut att ha konserverat formen väl.

Tidemand som aldrig tidigare kört Rally Italia Sardegna har inlett mycket stabilt och varit bland de tre snabbaste förarna i sin klass på samtliga dagens sex sträckor.  Under förmiddagen skuggade han Adrien Fourmaux som tog en tidig ledning men fransmannen fick en punktering under eftermiddagen och tappade tid. 

Tidemand leder WRC2 och har ett försprång på 31,9 sekunder till Fourmaux.

– Vi har som tur har klarat oss utan problem och bilen funkar bra. Vi kan absolut hitta mer fart men det är svårt att ge de där sista tio procenten när allt är nytt, men vi ska göra vårt bästa för att försvara vår position imorgon, säger Tidemand i ett pressmeddelande.

– Pontus är säkerheten själv, trots att han tävlar här för första gången. Inte snabbast men gör inga misstag, säger expert Kruse.

Kristensson leder JWRC

Svensk ledning även i JWRC, junior VM-klassen, genom Tom Kristensson.

Kristensson, som ligger trea i mästerskapet inför denna deltävling tog tre sträcksegrar av sex möjliga under fredagen och har tillsammans med kartläsaren Joakim Sjöberg en ledning på hela 50,3 sekunder. Mästerskapsledande Martin Sesks bröt för dagen efter att ha kört av en drivaxel.

WRC

Dani Sordo vann på Sardinien ifjol och spanjoren som gör sin blott andra start i årets VM-serie toppar WRC-klassen, 17,4 sekunder före finländaren Teemu Suninen som också var på pallen här ifjol. Trea är Thierry Neuville.

I morgon väntar sex specialsträckor och SVT direktsänder från flera av sträckorna under lördagen. 

Italienska VM-rallyt i SVT

Var: Sardinien, Italien.

När: 8-11 oktober.

Sändningar i SVT

Lördag 

08.30-09.30 SVT2/SVT Play: VM-rally från Italien, specialsträcka 8 live

11.00-12.00 SVT2/SVT Play: VM-rally från Italien, specialsträcka 10 live 

16.00-17.00 SVT Play: VM-rally från Italien, specialsträcka 11 live

16.50-17.50 SVT1: VM-rally från Italien, repris

Söndag  

09.00-10.00 SVT2/SVT Play: VM-rally från Italien, specialsträcka 14 live

12.00-13.30 SVT1/SVT Play: VM-rally från Italien, specialsträcka 19, power stage, live

17.00-17.55 SVT1/SVT Play: VM-rally från Italien, sammandrag

Här hittas alla rallysändningarna i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.