Två personer skadade sig under lördagen allvarligt i rally-SM i Linköping. Foto: Bildbyrån.

Krasch gav allvarliga skador i rally-SM

Uppdaterad
Publicerad

En förare och en kartläsare skadades allvarligt i rally-SM i Linköping.
Till en början var tillståndet allvarligt, men läget är nu förbättrat.
– De kommer återhämta sig båda två, säger förarens bror till SVT Sport natten till söndag.

Läget bedömdes som allvarligt under dagen men i natt kom lugnande besked.

– Det är inget livshotande längre på någon av de två, däremot är det allvarliga frakturer, säger förarens bror till SVT Sport.

– Han (föraren) har brutit båda armarna. De kommer återhämta sig, säger han.

”Gick kanske lite för fort”

Det var när en förare och kartläsare körde av specialsträcka 5 i närheten av Eksjöhult under East Sweden rally i rally-SM, som olyckan var framme. De körde av vägen, slog runt och fick båda föras till Universitetssjukhuset i Linköping.

– Det var i början av sträckan, några kilometer in. Det var en vanlig olycka, så det är sådant som händer ibland. Det gick kanske lite för fort. Det var inget konstigt annars, säger Thaleman.

”Säkerhetsarbetet gick helt enligt planerna”

Arrangörens räddningsbilar var efter fem minuter på plats och hjälpte de drabbade innan ambulans kom och förde personerna till sjukhuset, där en bulletin från sjukhuset senare uppgav att båda var ”allvarligt skadade” och i ”allvarligt tillstånd”.

Den ena klev ut ur bilen själv, medan den andra fick bäras ut genom ett ”säkert uttag”, som innebär att varken nacke eller rygg vrids.

– Jag tycker att vårt säkerhetsarbete gick helt enligt planerna. Det kändes bra att det fungerade till hundra procent. Det gjorde att de fick en första hjälp snabbt och smidigt innan de fördes till sjukhus, säger Thaleman.

”Beklagar att det inträffade”

Femte sträckan ströks av säkerhetsmässiga skäl och tävlingen slutfördes utan mer åkning på sträckan.

– Vi beklagar det inträffade och lider med hela teamet och anhöriga. Självklart hade vi hellre sett att fajten om SM-guldet hade fortsatt hela tävlingen ut, säger Thaleman till rally-SM:s hemsida.

* WRC 2-föraren Pontus Tidemand tog hem SM-tävlingen i Linköping, som också var helt enligt förhandstipsen.  Tidemand dominerade klassen i sin Skoda Fabia.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer