Finländaren Marcus Grönholm gör comeback. Här ses han på Svenska rallyt i Karlstad 2007. Foto: TT Nyhetsbyrån

Tvåfaldiga världsmästaren bekräftar WRC-comeback

Uppdaterad
Publicerad

Rykten igår, idag bekräftade Marcus Grönholm själv att han gör tillfällig comeback i Rally-VM. Den tvåfaldiga världsmästaren kör WRC-klassen i Svenska Rallyt där startfältet är starkare än någonsin.

– Marcus Grönholm är en fantastisk förare som är oerhört populär. Startfältet är helt sanslöst bra med idel världsstjärnor och flera världsmästare, säger Svenska Rallyts VD Glenn Olsson till SVT Sport

Finländaren Marcus Grönholm vann rally-VM år 2000 och 2002 och har 30 VM-segrar och 61 pallplatser (WRC) bland sina meriter. Grönholm har vunnit Svenska Rallyt hela fem gånger, lika många som Björn Waldegård, och duon är därmed näst bäst genom tävlingens historia. 

Flest segrar i Svenska Rallyt har Stig Blomqvist som vann hela sju gånger på 1970- och 80-talet.

– Jag har många oförglömliga minnen från den här tävlingen och jag vann min första WRC-seger där år 2000. Så nu kör jag rallyt en gång till, säger Marcus Grönholm till engelska Autosport.

Tidernas startfält

Grönholm körde sin sista fulla VM-säsong 2007 och slutade då tvåa, fyra poäng, bakom den nu niofaldiga världsmästaren Sébastien Loeb som också kör VM-deltävlingen i Sverige.  

I år när Marcus Grönholm ger sig ut i det Värmländska rallyt, gör han det bakom ratten i en Toyota med sin tidigare kartläsare Timo Rautiainen vid sin sida och den finska duon får extremt tufft motstånd med flertalet världsmästare till start.

– Det är unikt med ett så här bra startfält och dessa förare tillsammans, Sébastien Loeb, Marcus Grönholm, Sébastien Ogier och äntligen en svensk chaufför, Pontus Tidemand, i WRC-klassen. Dessutom Petter Solberg i historiska klassen och Johan Kristoffersson i WRC2, säger Glenn Olsson till SVT Sport.

Experten lyrisk

SVT Sport motorexpert Jonas Kruse är också lyrisk efter Grönholms anmälan.

– Wow, Grömholm tillbaka i Svenska rallyt är verkligen pricken över i:et, säger Kruse.

Grönholm jobbade för en start i Sverige redan ifjol detta som en 50-års present till sig själv, nu ett år sedan infrias alltså önskan.
– Den ödmjuke Grönholm väljer Svenska rallyt som sin egen födelsedagspresent, det är stort för alla, publik, förarna och ytterligare en vinstlott för arrangören.

2010 gjorde den finländska rallylegendaren Grönholm ett inhopp i Svenska Rallyt och slutade 21:a men med en sträckseger på sträcka 14, Sågen 2.

Det är nio år sedan han lämnade WRC och klassen på mästerskapet och chaufförerna nu är sylvass. Grönholm kommer inte att vinna rallyt men när han blir varm i klädena och får köra en gammal sträcka som han kan. Ja, då kommer nog en och annan topptid, säger expert Kruse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer