Kevin Hansen, 18, har slagit igenom med dunder och brak och samarbetar med rallylegendaren Sebastien Loeb. Foto: TT.

18-årige kometen: ”Världmästaren tacksam för att jag lärt honom köra rallycross”

Uppdaterad
Publicerad

Kevin Hansen, som i princip föddes i en rallycrossdepå, blev som 18-åring den yngste att vinna EM-titeln. Trots sin ungdom är han respekterad av betydligt mer meriterade förare. ”Det är jättekul att man kan bidra med att hjälpa en niofaldig världsmästare som Sebastien Loeb att bli bättre”, säger Hansen om samarbetet med rallyikonen.

Mamma Susanne har vunnit både EM-guld och SM-guld i rallycross. Pappa Kenneth har 14 EM-titlar i rallycross och storebror Timmy vann i fjol en VM-deltävling i rallycross. Det var ganska givet i vilka spår som Kevin Hansen skulle följa.

Han har också utsetts till Årets nykomling i bilsportvärden, när alla klasser räknats ihop. I stallet, Team Hansen, finns sedan förra året rallylegendaren Sebastien Loeb som tagit hem nio VM-titlar. Det var omvälvande för unge Hansen att möta sin barndoms idol.

– Han har varit jätteviktig att ha i stallet som niofaldig världsmästare. Det är en person jag sett upp till hela min barndom. Jag kommer ihåg att jag hade en hel vägg med bara Sebastiens autografer när jag var liten, säger Hansen till Radiosporten.

Hansen har gått från att titta beundrande på bilderna av Loeb i pojkrummet till att få 42-åringen att bli en rallycrossförare av rang, en fantastisk historia i sig, som säger väldigt mycket om vilken skicklighet 18-åringen redan har.

Hansen: ”Jag SMS:ar med Sebastien”

– Jag är verkligen tacksam att ha Sebastien och alla andra i teamet som jobbat för att få mig så bra som möjligt. Jag SMS:ar lite med Sebastien och vi pratar ofta. Han säger att han är tacksam att han haft mig och brorsan (Timmy) som lärt honom köra rallycross. Han hade lite tufft i början av året eftersom det var annorlunda att köra rallycross då det är mycket mer kontakt än han är van vid. Det är jättekul att man kan bidra med och hjälpa en niofaldig världsmästare att bli bättre.

Hansen är medveten om vilken unik chans det är att få ha Loeb i stallet.

– Det var jättekul när han kom in i teamet och se hur han jobbar; han har ju ändå vunnit nio VM och varit på en så hög nivå så länge. Den senaste veckan kom han tvåa i Dakar så han är verkligen jätteduktig på allt. Att få jobba ihop med honom och utvecklas ännu mer som 18-åring är verkligen något som ingen annan fått uppleva, funderar Hansen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer