Johan Kristoffersson slog till med snabbaste tid i det första kvalet inför VM-premiären i Barcelona. Foto: Bildbyrån

”Kristoffersson ser stark ut”

Uppdaterad
Publicerad

Det blev helt olika förutsättningar när de två första kvalheaten kördes i dag inför Barcelonas VM-premiär i rallycross i morgon. Johan Kristoffersson vann det första heatet – men på grund av vädret och tappade han lite i det andra.

– Kristoffersson ser stark ut, han bemästrade banan bra. Det var inte riktigt rättvisa förhållanden i det andra kvalet, säger SVT Sports expert Jonas Kruse till SVT.

Johan Kristoffersson visade klass direkt i första kvalomgången i VM-premiären i Barcelona. Värmlänningen satte snabbaste tid i halkan på F1-banan.

En kraftig regnskur gjorde banan såphal men Kristoffersson trivs ypperligt i vätan och levererade i sin nya bil. Amerikanen Ken Block imponerade med att bli tvåa medan Petter Solberg noterade tredje bästa tid. Regerande världsmästaren Mattias Ekström inledde med en fjärdeplats.

I det den andra kvalomgången blev förutsättningarna helt annorlunda, när det stundtals regnade rejält.

– Jag ska inte säga att resultatet är missvisande, men det var inte riktigt rättvisa förhållanden. Om det var en fördel att starta senare i det första heatet, så var det tvärtom i det andra. Det skiljer drygt en halv minut på åktiden, mot tiondelar normalt. Vädret är en bidragande faktor till det, säger Jonas Kruse.

– Det var riktigt halt och svårkört, speciellt på gruspartierna som var oerhört svårbemästrade, fortsätter Kruse.

”En väldigt bra första dag”

Finländaren Toomas Heikkinen var snabbast i den andra kvalomgången, och leder inför morgondagens fortsättning.

Johan Kristoffersson hade det lite tuffare, och var 17:e i det andra kvalet. Men ligger trea totalt inför morgondagens två avslutande kvalomgångar och finalkörning.

– Jag är trea totalt, och overall är det väldigt bra första dag. Det blev så otroligt halkigt, och jag var nästan passagerare överallt. Det var svårt att se, och med 600 hästkrafter under under huven var det ganska svårt att tygla dem, men jag tycker att jag överlevde dem ganska bra, säger Johan Kristoffersson till SVT Sport.

Regerande världsmästaren Mattias Ekström ligger lite längre ned i resultatlistan så här långt, men Jonas Kruse tror på Ekström.

– Vädret har spelat lite spratt i dag, men jag är faktiskt ganska nöjd med prestandan. Jag var fyra i första kvalet, och vann det sista heatet mot de hårda grabbarna. Vi har lite att förbättra under kvällen, men i morgon är det nya tag, säger Mattias Ekström till SVT Sport.

Även bröderna Timmy och Kevin Hansen har kört bra i dagens båda kvalomgångar.

– Kevin som är ny och gör sitt första VM gjorde det jättebra. Han är precis bakom de allra snabbaste. Timmy såg också stabil och bra ut, säger Jonas Kruse.

Men dagens överraskning totalt sett var en amerikan, menar Jonas Kruse.

– Ken Block var dagens överraskning. Han visade riktigt bra start i det första heatet, säger Kruse.

Här kan du läsa allt om teamen och förarna i årets VM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.